”Zombiestjärnan” har exploderat flera gånger – men dör inte

NYHETER

Den är stjärnan som vägrar att dö.

Astronomer har upptäckt en himlakropp som exploderat flera gånger.

– Vi har aldrig sett en supernova göra det tidigare, säger Iair Arcavi, huvudförfattare till en studie om fenomenet, till CNN.

Resultatet av studien presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidningen Nature.

När supernovan, kallad iPTF14hls, upptäcktes i september 2014 såg forskarna vid Las Cumbres observatoriet i Kalifornien först inget anmärkningsvärt. Men när ljuset analyserades noterade praktikanten Zheng Chuen Wong något märkligt.

En supernova, en exploderande stjärna, innebär i regel slutet för himlakroppen. Ofta lyser den starkt i 100 dagar med styrkan hos 100 miljoner solar. Men i det här fallet skiftade ljusstyrkan fram och tillbaka under loppet av 600 dagar, enligt studien.

– Min första tanke var att det var en närliggande stjärna i vår galax som varierade sin ljusstyrka. Men vi upptäckte att det snarare var en supernova 500 miljoner ljusår bort. Jag var mållös, säger Iair Arcavi till CNN.

– Det faktum att den sken upp och dämpades fem gånger var mycket ovanligt. Vi har aldrig sett en supernova göra det tidigare.

”Mycket att lära”

Astronomerna granskade arkiverad data och fann att samma stjärna setts explodera 1954. På något vis överlevde den då, bara för att explodera på nytt, och fortsätta leva.

– Det betyder att vi fortfarande har mycket att lära om hur massiva stjärnor utvecklas och hur de exploderar, säger Iair Arcavi till CNN.

Stjärnan har en massa som är 50 gånger större än solens. Det kan vara den största supernovan som någonsin observerats.

Enligt Iair Arcavis hypotes har stjärnan blivit ostabil och delvis exploderat. De yttre delarna har sprängts bort medan kärnan bevarats intakt. Efter att den stabiliserats har processen upprepats. Till slut kommer stjärnan explodera helt och hållet.

Men det är alltså bara en kvalificerad gissning. Forskarna vet inte riktigt vad det är som upptäckts.

Hubble ska ta en titt

Supernovan skiner fortfarande starkt och forskarna kommer att fortsätta bevaka den. Hubble-teleskopet är planerat att ta en titt på den om en månad.

Astronomerna har bland annat använt avancerade så kallade robotteleskop för att upptäcka och studera himlakroppen. Med den typen av teleskop kan astronomiska observationer göras automatiskt utan mänsklig inblandning.

– Om vi vill kunna hitta fler sådana här zombiesupernovor behöver vi fler robotar för att identifiera och studera dem, säger forskaren Nick Konidaris till CNN.

Nya spektakulära bilderna från Jupiter 00:34