Politikerns varning blev verklighet

NYHETER

I en video från den 23 mars varnade KD-politikern Björn-Owe Björk för risken för ett terrordåd på Drottninggatan. Några veckor senare blev det han sagt otäckt sant.

– Det var obehagligt att bli så sannspådd, säger Björk.

Foto: Kristdemokraterna
Björn-Owe Björk (KD)

Den 23 mars publicerade Björn-Owe Björk, gruppledare för Kristdemokraterna i Knivsta, en video på sin Facebooksida. Den spelade han in på Drottninggatan i Stockholm – i klippet varnade han för risken för en terrorattack på platsen.

Han pratade om terrorattackerna i Nice, London och Berlin, och hur sådana lastbilsattacker på gågator kan hindras med fordonshinder.

”Jag kan konstatera att på Drottninggatan har man fortfarande inte lyckats få upp fordonshinder för att förhindra en sådan tragedi i Stockholm”, sade Björk i klippet.

Den 7 april, bara veckor efter att Björk publicerat klippet, blev det han varnat för verklighet. Terrorattentatet med en lastbil på Drottninggatan tog fyra liv. Björn-Owe Björk reagerade med bestörtning när han fick höra om attacken i Stockholm.

– Det är djupt tragiskt att det här sker. Och att man inte jobbat på ett mer strukturerat sätt för att sänka hotbilden trots attack på attack, säger han.

Hoppas på ändring

Facebookvideon hade inte väckt särskilt stor uppmärksamhet före attacken i Stockholm. Men under de senaste dagarna har KD-politikerns varning spridits i sociala medier.

– Det var lite obehagligt att bli så sannspådd. Jag gjorde det här för att uppmana politiker i Stockholm att titta på de här frågorna, men det var lite otäckt att det låg så rätt.

Björn-Owe Björk hoppas att politiker i Stockholm nu kommer att ta säkerhetsfrågor i innerstaden på allvar. Han efterlyser större arbete med trygghetsskapande och förebyggande åtgärder i stadsplaneringen.

– Vi har en situation med återvändande is-krigare och attentat i städer i Europa. Min förhoppning är att det blir ändring nu, säger Björn-Owe Björk.

ARTIKELN HANDLAR OM