Senatorns svar på Trumps attack: Pratar gärna Putin-kontakt, gör du?

avNiklas Eriksson

Publicerad:

Donald Trump och hans regering är under lupp för sina ryska kontakter.

Nu försöker presidenten vända fokus mot den demokratiske kritikern Chuck Schumer – med en 14 år gammal munkbild.

”Jag pratar gärna om min kontakt med Putin. Gör du och din stab det?” svarar Schumer.

USA:s justitieminister Jeff Sessions anklagas för att ha ljugit om sina kontakter med Ryssland. Själv säger han att han träffat Rysslands ambassadör – som senator.

– Låt mig klargöra en sak. Jag hade aldrig möten med ryska agenter eller ryska företrädare om Trump-kampanjen. Idén om att jag varit en del av ett fortsatt utbyte av information mellan Trump-medarbetare och ryska företrädare är falsk, sa han vid en presskonferens i går.

Jeff Sessions har också valt att avsäga sig sitt inflytande som justitieminister över den federala polisen FBI:s utredning kring eventuella kontakter mellan Trumps medarbetare och Moskva.

President Donald Trump – och Moskva – kallar anklagelserna mot Sessions för en häxjakt :

Det hela är ett sätt för Demokraterna att rädda ansiktet efter ett val som alla trodde de skulle vinna” skriver president Trump.

Och president gjorde under fredagen också ett försök att rikta strålkastaren mot en av dem som varit skarpa i sin kritik mot Trumps och hans stab – demokraternas minoritetsledare i senaten Chuck Schumer.

President Trump twittrade ut en bild där Schumer äter en munk tillsammans med Vladimir Putin:

Vi bör omedelbart inleda en utredning av senator Schumer och hans kopplingar till Ryssland och Putin. En total hycklare!”.

Chuck Schumer svarade kort därefter på Twitter att han inte har något mot att diskutera mötet med Putin som skedde över en munk för 14 år sedan.

Diskuterar gärna angående mina kontakter med herr Putin och hans partners, som ägde rum −03 framför en samlad press och allmänheten under ed. Vill du och ditt team?” skriver Schumer.

Presidenten och hans stabs ryska kontakter har varit föremål för diskussion vid flera tillfällen sedan Trump blev vald. Och kort efter att han tog över i Vita huset sparkades också hans första säkerhetsrådgivare general Michael Flynn.

Tyska tidningen Der Speigel ägnar också sin senaste framsida åt den rysk-amerikanska-kopplingen. Något som under fredagen fick utrymme i amerikanska medier:

Publicerad: