Facebook stoppar fusk på högskoleprovet

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Två facebooksidor med tips på högskoleprovsfusk har stängts ner. Arkivbild.
NYHETER

Facebook användes för att sprida fusk på högskoleprovet. Då kontaktade myndigheten UHR sociala medier-jätten. Nu har två fusksidor stängts ner.

Aftonbladet kunde för ett par veckor sedan rapportera att fusk till högskoleprovet såldes öppet via Facebooks annonsverktyg.

När personerna bakom en av sidorna fick frågor om verksamheten svarade de bland annat att de ”ger folk en andra chans”.

Vi öppnar dörren, men kunden måste själv kliva genom den och klara utbildningen själv. Vi säljer drömmar, inte utbildningar, skrev en av personerna bakom i en kommentar.

”Tar bort chans från de som förtjänar”

Universitets- och högskolerådet (UHR) försökte först att använda Facebooks anmälningsfunktion för att stoppa fusksidorna, men det tog inte skruv.

– Så då skrev vi ett brev i måndags. I dag blev vi kontaktade och sidorna togs ner, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR, till TT.

UHR är glada för utvecklingen. De tar tacksamt emot all hjälp för att stoppa och minska fusket på högskoleprovet.

– Fuskarna tar bort en andra chans till högre utbildning från de som verkligen förtjänar den, säger Åke Lernefalk.

På senare år har det elektroniska fusket blivit allt vanligare. Bland annat har fuskare haft öronsnäcka under prov och fått svaren upplästa i realtid.

– Det är inte acceptabelt, vi gör allt vi kan för att stoppa fusket, säger Åke Lernefalk.

51 fall av fusk

UHR har tidigare i år föreslagit säkerhetskontroller och kroppsvisiteringar på högskoleprovet om misstanke för fusk finns. Det blev även nyligen kriminaliserat att hjälpa människor att fuska, för bara några år sedan var det bara brottsligt att själv fuska.

Vid senaste provtillfället i höstas polisanmäldes 51 fall av fusk.