Moderaterna vill införa no go-zoner för kriminella

Moderaterna vill införa ett zonförbud – för kriminella.

En kriminell person eller någon som uppvisar ett ”otrygghetsskapande beteende” ska kunna förbjudas från vissa platser, enligt förslaget.

”Polisen ska direkt kunna meddela zonförbudet som börjar gälla omedelbart”, skriver Anna Kinberg Batra (M) i en debattartikel på Aftonbladet.

I en debattartikel på Aftonbladet skriver M-ledaren Anna Kinberg Batra om partiets nya förslag: att införa förbudzoner.

Förbudet ska kunna meddelas av polis och gälla omedelbart.

Enligt Moderaternas förslag skulle det riktas mot kriminella eller någon som uppvisar ett ”otrygghetsskapande beteende”.

Kriminella portas från område

M-ledaren exemplifierar med rapporter om att kvinnor trakasserats i Nordstan i Göteborg och med förskolan i Malmö som togs över av knarklangare.

”Ett zonförbud innebär ett förbud för den, som är kriminell eller har uppvisat ett särskilt otrygghetsskapande beteende, att befinna sig i ett bestämt område inom en radie om 500 till 1 000 meter från den plats där beteendet ägt rum, till exempel ett torg eller köpcentrum”, skriver Kinberg Batra.

Enligt Kinberg Batra finns motsvarande lagstiftning redan i Danmark.

”Reformen kan bli ett av flera verktyg i det viktiga arbetet mot brottslighet och gängbildning och har efterfrågats av bland annat polisen i Malmö”, skriver Anna Kinberg Batra.

Överträdelse kan leda till fängelse

Enligt Moderaternas förslag skulle ett zonförbud som utfärdats mot en person gälla i högst tre månader. Enligt Kinberg Batra ska det finnas en möjlighet att överklaga förbudet till domstol. En person som meddelats förbud från ett visst område men bryter mot det ska kunna dömas till fängelse, enligt förslaget.

Publisert:

LÄS VIDARE