Norsk-svensk IS-rekryterare gripen i Syrien

avTT

Foto: Andrea Rosa/AP/TT
Rökpelare stiger från IS sista fäste i Syrien, Baghouz, som är under kraftigs bombardemang från den USA-stödda kurdarabiska SDF-milisen.

Norsk-svenske Michael Skråmo har gripits i Syrien av ett kurdiskt förband. Skråmo har arbetat i många år med att rekrytera andra svenskar till terrorrörelsen IS.

– Ingen annan svensk arbetar på det sättet, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

Den 33-årige Michael Skråmo är en profilerad rekryterare som har värvat frivilliga till IS, först i Göteborg där han växte upp och sedan i Syrien. Han ska också ha uppmanat till terrorattentat i Sverige.

– Han har varit med ganska länge. Han åkte till Syrien 2014 och har deltagit aktivt och varit väldigt publik i IS-propagandakanaler, säger Magnus Ranstorp till TT.

– Ingen annan svensk arbetar på det sättet, inte lika publikt. I så fall är de döda.

Norsk medborgare

Skråmo, som är norsk medborgare, ska ha gripits på måndagen av ett kurdiskt förband i området kring Baghouz, IS sista fäste i Syrien, rapporterar SVT Nyheter. Hans hustru dödades av en granatattack kring årsskiftet men han har sju barn kvar i Syrien.

Den norska säkerhetspolisen PST bekräftar för SVT att man inlett en förundersökning om deltagande i en terrororganisation.

– Han är en norsk medborgare som vi har efterlyst internationellt för gripande, och han är skyldig till deltagande i en terroristgrupp, säger Trond Hugubakken, kommunikationschef för PST, till norska tidningen VG.

Inga svenskar kvar

Totalt ett 50-tal personer greps under måndagen av det kurdiska förbandet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Tre av dem var svenskar, två kvinnor och Michael Skråmo, säger den svensk-kurdiske debattören och författaren Kurdo Baksi, som varit i kontakt med kurdiska källor i området.

– Det var hungern som gjorde att IS-medlemmarna tog sig ut ur tunnlarna där de gömde sig. De visste att de var omringade av kurdiska och franska soldater, säger han och fortsätter:

– Jag har pratat med kurdisk militär och vad de vet finns det nu ingen svensk manlig IS-krigare kvar i Syrien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien