Nordiska Boeingplan flyger vidare
TT-AFP
Uppdaterad 2019-03-12 | Publicerad 2019-03-11
Efter kraschen i Etiopien i söndags stoppar flera bolag flygningar med den olycksdrabbade modellen Boeing 737 Max 8.
Varken Norwegian eller TUI som använder modellen för rutter till och från Sverige har några sådana planer.
"Alla våra 737 Max 8-plan flyger som vanligt. Vi har som alltid en nära dialog med Boeing och följer deras luftfartsmyndigheters anvisningar. Säkerheten för våra passagerare kommer alltid i första hand", säger Tomas Hesthammer, flygchef på Norwegian i ett uttalande till den norska nyhetsbyrån NTB.
Bolaget har 15 Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta, varav tre används för rutter till och från Sverige. Planen används i hela ruttnätet, så väl inom Europa som vid transatlantiska flygningar.
Även svenska TUI Fly Nordic använder samma modell.
– Vi använder det planet och vi använder två stycken för våra nordiska kunder. Exempelvis till Kanarieöarna, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI Nordic.
300 plan i bruk
Han tillägger att bolaget i nuläget inte har några indikationer på att planen inte kan flygas på ett säkert sätt, men att även TUI håller nära kontakt med Boeing med anledning av olyckan.
Flygkraschen i Etiopien i söndags kostade samtliga ombordvarande 157 människor livet. I oktober i fjol störtade ett plan av samma modell i Jakarta i Indonesien. Alla 189 ombord omkom då.
Boeing 737 Max 8 lanserades 2017 och sedan dess har över 5 000 exemplar beställts och 300 levererats världen över, skriver tidningen The Guardian. Nu stoppar flera länder flygningar med den olycksdrabbade modellen, däribland Kina.
"Två olyckor har inträffat med nyligen levererade Boeing 737-8-plan och olyckorna har inträffat under startfasen, så det finns vissa likheter mellan dem", uppger Kinas luftfartsmyndighet i ett uttalande.
Även Etiopien och Indonesien parkerar tillfälligt sina plan av den drabbade modellen.
Straffas på börsen
Svenska Transportstyrelsen ser ingen anledning att stoppa trafiken av 737 8-plan i nuläget.
– I nuläget har vi ingen fakta som gör att vi ska agera på något annat sätt, säger Staffan Söderberg, chef för myndighetens flygtrafiksektion.
I samband med kraschen ställdes nya krav på utbildning hos piloter och flygbolag gällande nya tekniska system hos modellen. Transportstyrelsen kontrollerade då att berörda svenska bolag implementerat åtgärderna.
– Då säkerställer vi att man hade gjort det och det hade man redan gjort.
Boeing-aktien föll också kraftigt, minus 11,7 procent, när New York-börsen öppnade.
Veckorna efter Lion Air-kraschen sjönk Boeings aktiekurs 12 procent, men den har mer än återhämtat sig sedan dess.