Värmdö

Övergrepp på häst fångades på film

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

I helgen skedde ett övergrepp på en av Värmdö Ridklubbs hästar. Hela händelsen fångades på film av ridklubbens övervakningskamera.

– Man tror inte att det är sant det man ser, säger klubbens ordförande Åsa Lindblom.

Värmdö Ridklubb, utanför Stockholm, skakas av ett övergrepp på två av deras hästar. Under natten mellan fredag och lördag ska en obehörig person ha tagit sig in i stallet. Där ska han ha förgripit sig på ett dräktigt sto. Något som även tidningen Mitt i har rapporterat om.

– Man blir chockad. Jag fick se filmerna och det syns tydligt vad han gör, säger Åsa Lindblom, ridklubbens ordförande, till Aftonbladet.

Åkte till stallet direkt

Kameran finns på plats för att spela in stoets beteende under den period som den väntar föl. Idén är att hästens ägare ska få en notifikation om kameran upptäcker ett beteende som skulle kunna vara krystvärkar. Ägaren hade en notifikation på telefonen när hon vaknade på lördagsmorgonen, men stoet var inte på väg att föla.

– Ägaren såg på videon att en man lyfte på hästens svans. Hon åkte direkt till stallet och såg till att hästen inte var skadad, och det var den inte, säger Åsa Lindblom.

När Åsa fick se videon ringde hon polisen direkt.

– Man tror inte att det är sant det man ser. Vår förhoppning är att polisen har goda chanser att se hur mannen ser ut, säger hon.

Utreds som brott mot djurskyddslagen

Polisen har varit på platsen och gjort en teknisk utredning. En förundersökning är inledd gällande brott mot djurskyddslagen.

– Det är två hästar som ska ha blivit drabbade och en anmälan är upprättad, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Polisen skriver på sin hemsida att mannen ”genomfört sexuella handlingar” på hästarna.

Under natten då mannen tog sig in ska stallet ha varit olåst. Ridklubben ska nu se över sina rutiner. Hästarna ska inte vara fysiskt skadade.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Katten Tinker hittades med tråd runt halsen

ÄMNEN I ARTIKELN

Värmdö

Hästar

Brott

Djurplågeri