Svenska Akademien håller möte – demonstranter utanför

avJohn Granlund

Pressen på Svenska Akademien är hård inför dagens torsdagsmöte i Gamla stan, Stockholm.

Utanför Börshuset hölls på torsdagen en demonstration med hundratals personer – till stöd för Sara Danius som avgått som ständig sekreterare.

– Avgå alla! Avgå alla! skanderade folkmassan.

Krisen i Svenska Akademien har eskalerat snabbt under de senaste veckorna.

Den 6 april hoppade tre ledamöter av samtidigt som det blev känt att Akademien håller på att slitas itu av interna strider i svallvågorna av avslöjanden om jäv, tveksamma ekonomiska utbetalningar och sexuella övergrepp.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Stor folksamling utanför Börshuset.

I onsdags förväntades Svenska Akademien gå ut med ett pressmeddelande om krisläget men i ett kort meddelande uppgav Akademien att man skjuter detta på framtiden. Enligt Aftonbladets uppgifter har det rått motsättningar kring innehållet i meddelandet.

Samtidigt har två breda forskarupprop publicerats i veckan som pressar Akademien. I dag publicerades i DN en misstroendeförklaring undertecknat av 465 forskare och akademiker.

I dag håller Akademien sitt traditionella torsdagsmöte och på agendan står priser och belöningar som Akademien inte haft tid att ta itu med – samt diskussion om den pågående krisen.

Tillståndsgiven demonstration

Mötet leds av ledamoten och sinologen Göran Malmqvist, 93.

Samtidigt planeras en tillståndsgiven demonstration utanför Börshuset i Gamla stan till stöd för den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius som i förra veckan meddelade att hon hoppar av Akademien.

Flera talare har under eftermiddagen talat till stöd för Sara Danius.

– Avgå alla! Avgå alla! skanderar folkmassan vid 17.30-tiden.

Inför dagens möte kommenterade Göran Malmqvist uppslutningen kring Sara Danius i Ekot:

– Det har påståtts i pressen att hon förnyat Akademien, men jag har ingen aning om vad hon gjort. Jag skulle gärna höra synpunkter om detta men det kommer inga. Vilken förnyelse är det Danius bidragit till? En halsduk!? säger Göran Malmqvist till radion.

ARTIKELN HANDLAR OM