UHR har jagat fuskarna i flera år

Foto: Henrik Montgomery/TT
Tuula Kuosmanen, avdelningschef på UHR. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Hösten 2015 fick Universitets- och högskolerådet de första konkreta tipsen om att provskrivare fuskade på högskoleprovet med hjälp av avancerade hörsnäckor. Men de har haft svårt att få bukt med problemet.

I lördags slog polisen i Norrköping till mot en liga som misstänks ha sålt de rätta svaren till högskoleprovet. Ligan tros ha fått in minst tio miljoner kronor på verksamheten som pågått i fyra, fem år över hela landet. Fusket har marknadsförts helt öppet på internet.

TT: Hur kunde ni inte upptäcka detta?

– Vi har upptäckt det. Hösten 2015 fick vi de första konkreta tipsen om att det pågår fusk med hjälp av tekniska hjälpmedel, som mikroskopiskt små hörsnäckor, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet som ansvarar för högskoleprovet.

Flera avslöjades

Beredskapen höjdes. Bland annat ökades antalet provvakter. Endast penna, suddgummi, linjal och markeringspenna får nu finnas på bordet. Provdeltagarna måste lämna ifrån sig sina mobiltelefoner och de ska vara helt avstängda. UHR började också med tekniska analyser av provsvaren vilket ledde till att ett 50-tal personer avslöjades med att ha fuskat. Sex av dessa fick avsluta sin utbildning – fem av dem hade börjat på Karolinska Institutets läkarprogram och en på KTH:s basprogram.

– Efter det provet så har vi kontinuerligt gjort tekniska analyser av provsvaren, säger Kuosmanen.

Våren 2016 föreslog UHR ytterligare åtgärder i en skrivelse till regeringen. Man fick gehör på punkten att provdeltagare ska skriva under att man intygar på heder och samvete att man inte vilseleder eller använder otillåtna hjälpmedel. Den som ändå fuskar kan nu polisanmälas för osant intygande.

Störningssändare föreslogs

2016 polisanmäldes 52 provdeltagare. De flesta utredningar lades ned, men i februari i år dömdes en man i 20-årsåldern för att ha fuskat i en historisk dom. Därefter togs flera anmälningar upp igen.

UHR föreslog också att de skulle få använda störningssändare som ska slå ut fuskarnas utrustning, men det visade sig vara svårt att genomföra rent tekniskt.

– Det skulle slå ut mer än bara själva provlokalen, säger Tuula Kuosmanen.

TT: Provvärdar ska gå runt i provsalen och hålla koll. Hur kan de inte upptäcka fusket?

– Det går inte att upptäcka de här hörsnäckorna för vi har ingen rätt att kroppsvisitera deltagare eller gå igenom deras väskor, och vi kan inte kräva att någon ska lyfta på håret eller liknande. Vi för fortfarande diskussioner kring att införa kroppsvisitering, ungefär på samma sätt som på flygplatser och konserter.

Fusket marknadsförs

I en ny skrivelse till regeringen i år föreslog UHR även att tips om fusk ska kunna sekretessbeläggas. Nu kan anmälningar om fusk bli en allmän handling som kan läsas av vem som helst.

TT: Ligan marknadsförde sig helt öppet på internet, borde ni inte haft koll på det?

– Det har vi haft. Vi har fått Facebook att stänga ned de här annonserna och sajterna. Detta kräver att fler aktörer inser allvaret.

I samband med tillslaget i lördags har polisen och Ekobrottsmyndigheten upptäckt ett stort antal fuskare.

– Vi kommer att ha kontakt med Ekobrottsmyndigheten under de kommande dagarna och veckorna och kommer att gå vidare med de här personerna, säger Tuula Kuosmanen.