May tillbaka i upproriskt Westminster

Av:  TT

Storbritanniens premiärminster Theresa May i Bryssel efter söndagens toppmöte där EU-ledarna ställde sig bakom brexitavtalet.
Storbritanniens premiärminster Theresa May i Bryssel efter söndagens toppmöte där EU-ledarna ställde sig bakom brexitavtalet.

Det blev ett ja till det brittiska utträdesavtalet på söndagens EU-toppmöte i Bryssel. Men nu börjar den stora utmaningen för Storbritanniens premiärminister Theresa May: att sälja in uppgörelsen på hemmaplan.

Under måndagen håller May både möte med sin regering och informerar det brittiska underhuset om avtalet. Där väntar en avgörande omröstning om uppgörelsen i början av december. Både brexitivrare och EU-vänner är missnöjda med avtalet och förutom oppositionen och regeringens stödparti DUP har även flera ledamöter i Mays konservativa parti svurit på att sänka avtalet.

Därmed blir det en mycket svår matematik för premiärministern att få ihop en majoritet för avtalet. Hon väntas nu ge sig ut på en intensiv kampanj runt om i sitt hemland för att sälja in brexitplanen till befolkningen, och varna för farorna vid ett avtalslöst utträde när brexit blir ett faktum den 29 mars nästa år.

Efter toppmötet i Bryssel underströk både May och EU-ledare att det framförhandlade avtalet är det bästa möjliga som britterna kan uppnå.

Publisert: