Sri Lanka

Kaos när presidentens man röstades ned

Av: 

TT

Anhängare till Sri Lankas sparkade premiärminister Ranil Wickremesinghe firade högsta domstolens beslut.
Anhängare till Sri Lankas sparkade premiärminister Ranil Wickremesinghe firade högsta domstolens beslut.

NYHETER

Sri Lankas nyutnämnde premiärminister Mahinda Rajapaksa har röstats ned i en misstroendeomröstning i parlamentet. Beslutet innebär att regeringskaoset i landet fortsätter.

Krisen utlöstes i slutet av oktober då president Maithripala Sirisena sparkade Ranil Wickremesinghe från premiärministerposten och tillsatte Rajapaksa som efterträdare. I samband med det beslutade presidenten även att stänga parlamentet, där Wickremesinghe har stöd av det största partiet.

Onsdagens omröstning i det återinsatta parlamentet om premiärministerposten gick allt annat än lugnt till. Anhängare till presidentens parti, som Rajapaksa tillhör, försökte sno åt sig talmannens stav, en symbol för den parlamentariska makten i landet. Under kaoset som följde lämnade Rajapaksa och hans son – en parlamentsledamot – salen och vägrade delta under omröstningen. Efteråt anklagade presidentens anhängare talmannen för att omröstningen bröt mot den parlamentariska ordningen.

Vem som nu blir premiärminister är högst oklart. Wickremesinghes parti är störst i parlamentet, men att han vann omröstningen betyder inte att han kan tillträda posten. Presidenten har fortsatt makt att välja ny premiärminister. Wickremesinghe anser sig dock fortfarande inneha posten och vägrar lämna ämbetets residens.

Beslutet att stänga parlamentet upphävdes på tisdagen av landets högsta domstol, som samtidigt stoppade förberedelserna för ett nyval i januari som presidenten utlyst.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Turistparadiset söker efter – bödlar

ÄMNEN I ARTIKELN

Sri Lanka

Mahinda Rajapaksa