Parlaments-ja till nya lastbilskrav

Reporter: TT

Publicerad:
En Scanialastbil på väg 55 utanför Strängnäs. Arkivfoto.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
En Scanialastbil på väg 55 utanför Strängnäs. Arkivfoto.

Utsläppen från nya tunga lastbilar bör minskas med 20 procent till 2025 och 35 procent till 2030, anser EU-parlamentet.

Alldeles för mycket, anser industrin.

De nya koldioxidkraven röstades igenom i Strasbourg på onsdagen och sätter nu press på EU:s medlemsländer, som ännu inte kommit fram till syn på saken.

Parlamentets linje är tuffare än den som EU-kommissionen har föreslagit och får tummen upp av bland andra Centern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

"Det är ett viktigt steg på vägen, bokstavligt talat, mot minskad klimatpåverkan i transportsektorn", hälsar Fredrick Federley (C) via sms.

"Vi hade gärna sett mer ambitiösa mål på längre sikt, men detta beslut ger en tydlig signal för omställning till såväl lastbilsindustrin som sektorn i stort", säger Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande.

"De nya reglerna kommer dessutom att leda till avsevärt lägre bränsleförbrukning, vilket gynnar både konsumenter och företag", anser Jytte Guteland (S).

Lastbilstillverkarna är inte lika förtjusta. Takorganisationen ACEA, Europeiska biltillverkarförbundet, kallar parlamentets linje för överdrivet aggressiv.

ACEA har endast velat se minskningskrav på 7 procent till 2025 och 16 procent till 2030 och hoppas nu att EU:s medlemsländer kan enas om en mer restriktiv linje när de behandlar frågan i december.

"Vi hoppas att de nationella regeringarna har en mer balanserad syn", skriver ACEA:s generalsekreterare Erik Jonnaert i ett uttalande.

Publicerad: