David Neslund mitt i jordbävningen i Alaska

avJenny Rydberg

NYHETER

”Allt för Sverige”-profilen David Neslund hamnade mitt i dramat när jordskalvet slog till hemma i Alaska.

I flera timmar satt han fast på jobbet – och resan hem till familjen blev ett äventyr.

– Jag var på tolfte våningen i en av de högsta byggnaderna i Anchorage. Den svingade fram och tillbaka flera meter åt båda hållen, berättar David Neslund.

David Neslund deltog i den senaste säsongen av ”Allt för Sverige” och slutade som tvåa i det populära programmet. Nu är han hemma i Alaska igen, där han bor avlägset i ett hus ute i skogen tillsammans med sin familj.

Under fredagsmorgonen, lokal tid, inträffade två kraftiga jordskalv tätt inpå varandra i Alaska. Den första med magnituden 7,0, den andra med magnituden 5,7. David Neslund befann sig på sitt jobb i staden Anchorage, som ligger ungefär 12 kilometer från platsen där jordskalven inträffade.

– Vi blev fast på den tolfte våningen under ett par timmar. De behövde undersöka byggnaden för att se till att det var säkert att ta sig ut, säger David Neslund.

Kraftiga köer ut från Anchorage

Köerna för att ta sig ut från Anchorage var långa.

– Det brukar ta en och en halv timme för mig att ta mig hem, nu tog det nästan sex timmar. Men det var värt det, säger David Neslund.

På väg hem stannade han till och tog bilder på vägen, som var rejält påverkad av skalvet.

1 av 6 | Foto: Magnus Sandberg / AFTONBLADET
David Neslund deltog i ”Allt för Sverige”.

När han kom hem möttes David Neslund av sin familj, som består av frun Christine, sönerna Leif och Björn och familjens fosterdotter. Han berättar att familjemedlemmarna var uppskakade, men mådde bra, efter skalvet.

– Vi är förberedda för katastrofer och har mycket mat och vatten förberett hemma, så vi klarar oss bra, men vi har bara väldigt mycket att städa upp. Allt som står på hyllor och bänkskivor har fallit ner och det som bestod av glas är praktiskt taget borta. Det var ett stort skalv, det är ett som är säkert, säger David Neslund.

”Kommer komma ihåg det hela livet”

David Neslund berättar att det kommer ta ett par månader innan det rinnande vattnet i familjens hus kommer att vara drickbart igen, eftersom skalven påverkade husets vattenkälla.

– Men vi har mycket vatten och frysar fulla med mat så vi kan ta oss igenom det här. Det finns folk som har det mycket värre än oss just nu, eftersom de är i stan och är beroende av affärerna och de lokala bensinstationerna. Vi är ganska självförsörjande här ute.

Trots att David Neslund har varit med om stora jordbävningar i Alaska tidigare så var de här skalven något utöver det vanliga.

– Epicentret var så nära Anchorage den här gången. Det här är definitivt en sådan jordbävning som vi kommer att komma ihåg hela livet. Nu är vi är bara tacksamma att vi mår bra, det är det som räknas säger David Neslund.

ARTIKELN HANDLAR OM