Död val hittades med sex kilo plast i magen

En död val som spolades iland i Indonesien visade sig ha över 1 000 olika plastdelar i sig. Muggar, flaskor och sandaler är några exempel på vad som fanns i den nästan sex kilo tunga plastskräps-klumpen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Under måndagen hittades en död kaskelot intill stranden på ön Sulawesi i östra Indonesien. Den nästan tio meter långa valen hade börjat ruttna när experter från Världsnaturfonden WWF började undersöka kroppen, skriver nyhetsbyrån AP.

I magen på valen hittade man en 5,9 kilo tung klump av plastavfall. Den utgjordes bland annat av 115 plastmuggar, fyra flaskor, 25 plastpåsar, två flip-flops och över 1 000 andra plastdelar.

– Även om vi inte har kunnat fastställa dödsorsaken så är det vi ser riktigt hemskt, säger Dwi Suprapti från indonesiska WWF till AP.

Eftersom valen ruttnat är det svårt att veta exakt vad som lett till valens död.

Näst värst i världen

Indonesien är världens näst största förorenare när det kommer till plastavfall. Över en miljon ton av landets plast hamnar i havet. Det är bara Kina som har producerat mer förorenande plastavfall än så. Efter att valen hittades har den minister som ansvarar för havsfrågor, Luhut Binsar Pandjaitan, berättat att han ser allvarligt på situationen.

– Jag blir ledsen när jag hör om detta, säger han till AP.

Han har nyligen kampanjat för ett minskat användande av plast och vill att butiker ska sluta erbjuda plastkassar. Plastförbrukningen ska minska med 70 procent till år 2025, är hans vision.

– Den stora ambitionen kan uppnås om folk förstår att plast är en gemensam fiende.

Publisert:

LÄS VIDARE