Legalisering tvingar knarkhundar i pension

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Chitose Suzuki/AP/TT
Det är oklart vad som ska hända med en del amerikanska knarkhundar, sedan marijuana legaliserats i flera delstater. Arkivbild.

Legaliseringen av marijuana i en del amerikanska delstater gör att framtiden är oviss för polisens knarkhundar som specialiserat sig på drogen.

Ungefär en femtedel av polisens hundar i delstaten Colorado kan tvingas att gå i pension i förtid, enligt 9 News.

En del hundar har lärt sig att ignorera marijuana och fokuserar enbart på tyngre – och fortfarande olagliga – droger som kokain, heroin, metamfetamin och ecstasy. Men för andra hundar är det tuffare.

– En hund kan inte säga till dig "hej, jag känner marijuana" eller "jag känner meth(-amfetamin)". De har samma beteende för vilken drog de än har tränats på, säger Tommy Klein, polischef i Rifle i Colorado, till The New York Times.

Andra hundar gör inte längre någon nytta på fältet, då en högre domstol i delstaten förra året slog fast att det behövs starkare brottsmisstankar än en marijuanasniffande hund för att exempelvis få söka igenom en bil utan tillstånd, även om hunden också känner igen olagliga droger. I det aktuella fallet kunde inte hundföraren avgöra om hunden reagerade på marijuana eller någon annan drog.

Delstatens polishundsorganisation kommer dock att hjälpa till att adoptera hundar och försöka att få dem att arbeta vidare i delstater där marijuana fortfarande är olagligt, enligt 9 News. Andra hundar kan tvingas gå i förtidspension.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Colorado

Marijuana