I Danmark kostar en öl 1,50

NYHETER

Sänkt alkoholskatt i Danmark tvingar Sverige att följa efter

1 av 3 | Foto: "Det är nödvändigt med en sänkning av spritskatten", säger regeringens utredare Kent Härstedt.

När Danmark gör en ny sänkning av alkoholskatten tvingas Sverige följa efter.

Regeringens utredare Kent Härstedt har tidigare föreslagit en sänkning av enbart skatten på sprit.

Men nu kan även öl och vin bli billigare.

127 kronor för en liter sprit. Så mycket lägre är alkoholskatten i Danmark jämfört med Sverige.

Snart kan skillnaden bli ännu större. Enligt danska tidningen Børsen förbereder Danmarks regering ytterligare en sänkning av skatten på öl, vin och sprit förutom den som redan gjordes i oktober förra hösten.

Är nödvändigt

Mycket talar nu för att Sverige tvingas följa efter.

- Det är helt nödvändigt med en sänkning av spritskatten. Införseln av sprit har ökat med över 80 procent på två år samtidigt som Systemet säljer under 40 procent av den sprit som konsumeras i Sverige, säger Kent Härstedt, riksdagsledamot (s) och regeringens alkoholutredare.

Kan det bli aktuellt att sänka skatten även på öl och vin?

- Inte som jag sett det tidigare, men nu får vi nya signaler från Danmark. Vi får avvakta vad det kan rendera i, säger Kent Härstedt.

Kan inte uteslutas

Enligt honom kan det inte uteslutas att en sänkning av alkoholskatten finns med redan i höstens budgetproposition, men varken finansminister Bosse Ringholm eller folkhälsominister Morgan Johansson vill kommentera frågan nu.

Danmarks skäl till att sänka alkoholskatten är samma som Sveriges - grannarna har ännu lägre skatt, i Danmarks fall Tyskland.

- Det är en mycket olycklig spritkarusell där den ena sänker och andra följer, till sist är man nere på minimala nivåer, säger Kent Härstedt.

"Bensin på elden"

Men inte alla håller med om att Sverige måste haka på i skattesänkningsspiralen.

- Det är som att hälla bensin på elden. I stället bör vi återinföra rimliga införselkvoter och hantera den illegala försäljningen som det brott det är, säger kristdemokraternas gruppledare Stefan Attefall.

Så tycker partierna

Tidigare:

Tobias Brandel