På guidad tur hos Kurt Wallander

NYHETER

Ta brandbilen genom Ystad och se var offren hittades

Foto: PÅ POLISJAKT Tolv förväntansfulla personer har hoppat upp på den öppna gamla brandbilen för en annorlunda utflykt – på jakt efter Kurt Wallander.

YSTAD. Tolv personer äntrar veteranbrandbilen och i full fart åker vi över Ystads kullerstenar.

Det känns som om vi har en galen mördare i hasorna och att bara Kurt Wallander kan rädda oss.

Häng med på den guidade Wallander-turen!

Foto: FOFFOS PIZZERIA Här har Wallander diskuterat mycket genom åren och byggt upp mycket av sin pondus. Åtminstone den som sitter runt midjan.

sverige är fantastiskt

Så himla fort går det egentligen inte, men de små snörena vi har framför oss är inte precis några trepunktsbälten. Det gäller att hålla i sig om man inte vill falla av vid någon mördares port.

Bakom ratten i brandbilen från 1939 sitter Björn Stjärnfäldt och vid hans sida guiden Kent Svahnström. Båda tillhör Frivillige Bergnings Corpsen som i år firar 165-årsjubileum.

Åker förbi syaffären

Vi hastar förbi Systrarna Eberhardssons sybehörsaffär som är till salu. Undra på det, så brutalt mördade som de blev i "Pyramiden".

Så stannar vi vid Hotell Sekelgården där ett vittne i "Den femte kvinnan" bodde. Mittemot ligger Runnerströms torg där Tynnes Falk hade sitt kontor. Innan han hittades mördad framför en bankomat i "Brandvägg", vill säga.

Folk på gatorna skrattar när vi ångar förbi, uppenbarligen helt ovetande om vilka rysansvärda ting vi serveras. Vi passerar ett pittoreskt gult korsvirkeshus på Västra Vallgatan. Här har filmmakarna helt självsvåldigt gett Rolf Lassgård en bostad. I själva verket bor Kurt Wallander i ett ganska trist hyreshus på Mariagatan i andra änden av stan.

Fasansfulla minnen

Vi passerar Norregatan och minns med fasa att här bodde Wallanders stackars kollega Svedberg. I "Steget efter" hittades Svedberg mördad i sin bostad - med huvudet avskjutet.

Polishuset olikt sig

Turen går vidare till polishuset som ingen av oss känner igen från filmerna. Undra på det - det dög inte heller åt filmarna.

- Alla inomhusscener har spelats in i studio i Malmö, berättar Kent Svahnström.

Fler mördare och fler offer fladdrar förbi, innan vi befinner oss på lite säkrare mark igen. På trygga Fridolfs konditori smaskar Kurt Wallander i sig skånska sillamackor. På Foffos vräker han i sig onyttiga pizzor och diskuterar filosofiska ting med ägaren Istvan.

Efter en halvtimme och ett dussin mord är vi tillbaka på Stortorget. Sugna på att läsa om alla böckerna.

Ingrid Carlqvist