Låt ett träd bli din egen sommar-oas

1 av 6 | Foto: idyll under trädet. Den hundraåriga lönnen med utsikt över Vättern är familjen Ihrströms favoritplats under soliga sommardagar. Under kristallkronan dukas måltider upp, och högt upp i trädkronan gömmer sig barnens egen koja.
NYHETER

Så enkelt – och ändå så raffinerat!

När familjen Ihrström hänger upp den gamla kristallkronan i trädet nere vid sjön, då har sommaren kommit...

Under trädkronan sitter familjen och njuter av det bästa sommaren har att erbjuda: fika, sol, bad och vila i skuggan av lönnens löv. Kristallkronan är en släktklenod som tidigare hängde inomhus. Numera får den en hedersplats i det gamla trädet.

– Så fort luften känns varm, då är det dags. Att bära ut kristallkronan är vår signal att nu har vi härliga utedagar framför oss, berättar Lena, som kom till den här lantliga året-runt-idyllen med maken Johan och tre barn, 6, 10 och 12 år gamla för fem år sedan.

Nere vid lönnen står ett hemmasnickrat bord med bänkar. Alla på bockar och med rejäla brädor att sitta på och att duka upp måltider på. Vitmålade förstås. Här finns också en mormorsstol i korg.

Uppe i trädkronan gömmer sig barnens eget sommarparadis – trädkojan. Lukas, 12, och Max, 10, började redan förra sommaren att bygga på den och nu har kojan blivit ett riktigt favoritställe. Hit upp leder en barntillåten repstege, så även Wilma, 6, klarar av att ta sig upp i trädet.

Med hjälp av en hisskorg fraktas mat och andra förnödenheter upp till kojan, som pojkarna själva har inrett.

– I somras tog de och satte dit julgransbelysningen inuti den. De har gjort det så mysigt. De har till och med nattat över, berättar Lena.

Så snart det blivit tillräckligt varmt i vattnet, är det full fart nere vid bryggan.

Där badar ungarna och passar på att fiska och leka även när det regnar. En ny trappa, över tio meter lång, har byggts för att man lättare ska komma ner till vattnet.

Ljuvligare plats för picknick och fester, än familjen Ihrströms sommarparadis, är svårt att hitta. Här firas den svenska sommaren när den är som bäst med löv i sommarbris och vatten som kluckar.

Och när det börjar skymma om kvällarna tänder Lena stearinljusen i kristallkronan, som får hänga kvar långt in på höstkanten.

– Inte förrän höstvindarna kommer är det dags att ta in kristallkronan och hänga den på vinden till nästa sommar, säger Lena.

Lillemor Dahl

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård