Korkat bojkotta tv:n

NYHETER

Kritisk Gert Fylking får mothugg av Grön ungdom

Kan du leva utan tv?

Testa nu – den internationella tv-fria veckan är här.

– Jag tror det är en nyttig erfarenhet för att inse hur stor del tv:n tar av våra liv, säger Zaida Catalán, Grön Ungdoms språkrör.

– Jag tycker det verkar vara en ganska korkad idé, säger Gert Fylking, radiopratare i Rix FM.

Det är det antikommersiella nätverket Adbusters som har utsett denna vecka till internationella tv-fria veckan.

Tanken är att vi ska umgås med varandra i stället för att sitta framför tv:n och slappa. Zaida Catalán är en av de som under en vecka väljer bort tv:n.

– Jag ser det som en symbolisk handling för att prova på livet utan tv, den har en stor del av våra liv i dag, säger hon.

– Jag gjorde det här redan förra året och jag måste säga att det är en utmaning. Det är svårt att inte titta på tv när man kommer hem, man är van att sätta på tv:n och koppla av.

Gert Fylking inte lika positiv

Hon tycker inte att tv-tittande i sig är farligt. Men menar att vi tittar för mycket på tv.

– Barn i dag tittar på tv fyra till sex timmar per dag. De får en bild av hur verkligheten ser ut, de får se mycket våld. Man kan fråga sig hur samhället i dag hade sett ut om de inte sett allt det där våldet, säger Zaida Catalán.

Gert Fylking är inte lika positiv till den tv-fria veckan.

– Det verkar vara en ganska korkad idé. Tv:n har blivit en stor del av vårt sociala liv, ett flöde med både information och nöje, säger han.

– Men man kan ju vara lite selektiv i sitt tv-tittande. Man kan även ändra sitt mediebrus och lyssna mer på radio.

Är utan tv varje sommar

Gert Fylking menar att radio är ett mera bildrikt media än tv. Av tv får du bilder hela tiden, via radio får du egna bilder i huvudet, det stimulerar fantasin mer, säger han.

– Om jag i radio säger att ”nu kommer världens snyggaste tjej in i studion”, då vet hela världen hur hon ser ut. Om jag säger samma sak i tv tänker hälften av tittarna att ”hon är ju blond”. Så min trovärdighet som tv-kommentator ifrågasätts eftersom jag har dålig smak.

Han tittar på tv varje dag, men inte några längre stunder. Och Gert Fylking ser inga problem i att vara utan tv en vecka eller två.

– Jag har ett lantställe där vi inte har el, och ingen tv heller. Det går väldigt bra under semestern som kan vara i fyra veckor.

Peter Löwendahl-Nyrén