En hök bland hökar

NYHETER

Condoleezza Rice kan bli världens mäktigaste kvinna

1 av 3 | Foto: Getty Images
Pianist Condoleezza Rice vid pianot. Här spelar hon tillsammans med cellisten Yo-Yo Ma.

Condoleezza Rice, 50, blir USA:s första svarta kvinnliga utrikesminister – om Bush får sin vilja igenom.

Klippt och skuren för jobbet, och till skillnad mot avgående Colin Powell ständigt lojal med presidenten.

– Hon kommer att bli en stenhård utrikesminister, säger Anders Hellner på utrikespolitiska institutet.

Den avgående utrikesministern Colin Powell har beskrivits som en duva bland hökar.

Enligt experter kunde man aldrig veta vems politik han företrädde när han representerade sitt land – var det hans egen eller var det president Bushs?

– Powell trodde aldrig fullt ut på USA:a hårda linje. Man kunde ofta se på hans kroppsspråk att han inte kände sig helt bekväm med detta. Med Rice är det annorlunda. Hon är själva arkitekten bakom den amerikanska linjen – och om hon väljs kommer hon bli själva symbolen för detta – även utåt, säger Hellner.

Kallas "järnladyn"

Condoleezza Rice är en hök, och hon trivs bland hökarna i Bushs stab. Hon beskrivs som stenhård och har enligt experter gjort sig förtjänt av epitetet ”järnladyn”.

Hon har alltid haft oddsen emot sig – men lyckats ändå. I en intervju i Newsweek lär hon ha sagt:

–Mina föräldrar övertygade mig om att jag kanske inte har möjligheten att ta en hamburgare på Woolworth's men att jag kunde bli USA:s president.

Högskolelektor vid 26 års ålder

Rice växte upp i en fattig familj i segregationens Birmingham, Alabama. Hon har i flera intervjuer sagt att hon tvingades vara ”dubbelt så bra” för att bli accepterad – och det lyckades hon med. Ett underbarn som redan vid femton års ålder togs hon in på universitetet. Fyra år senare avlade hon sin examen i statsvetenskap.

Hade hennes familj fått som de velat skulle hon ha blivit pianovirtous – men hon ville annorlunda.

Vid 26-års ålder blev hon högskolelektor vid Stanford – och expert på Sovjetunionen – men ryckte då och då in som organist i en intilliggande kyrka.

Nära vän till Bush

Condoleezza Rice jobbade för George W Bushs far när han var president och ingick redan i valkampanjen 2000 i Bushs allra närmaste krets.

Det var då hon lärde känna den nuvarande presidenten, som lutat sig tungt mot henne eftersom han saknade egen utrikespolitisk erfarenhet.

Under förberedelserna för Irakkriget stod hon ständigt vid hans sida och enligt amerikansk press umgås de båda även flitigt privat.

Per Mattsson