Buddhabygget mitt i storskogen

NYHETER

Välkommen till Thailand i Jämtland

Foto: ÄNTLIGEN PÅ PLATS Charon Ljungquist och Yuphin Bäckman reste upp från Örebro för att titta på minnespaviljongen som byggts till deras store hjälte kung Chulalongkorns minne. Guldspiran bakom dem är 26 meter hög.

UTANEDE

Mitt i storskogen reser sig en jättelik, gyllene tornspira.

Den pryder en vit, tempelliknande byggnad. Små klockor klingar sprött i vinden.

Välkommen till Thailand, Jämtland.

– Jag har tjatat om att få komma hit i flera år, äntligen är jag här, säger Charon Ljungquist.

Hon och kompisen Yuphin Bäckman har rest upp hit från Örebro för att besöka det mest osannolika byggnadsverket i Sverige: den thailändska paviljongen i Utanede.

Det spektakulära bygget sattes igång 1997, lagom till hundraårsjubileet av den thailändske nationalhjälten kung Chulalongkorns sommarturné i Västernorrland. De thailändska sponsorerna fick hjälp av frivilliga i Sverige.

Noga utvald plats

– Vi ordnade ett par fester i Örebro för att hjälpa till med finansieringen, säger Charon.

– Och du kan inte ana vad det betyder för oss thailändare att ha det här stället.

Platsen är noga utvald, buddistiska experter har konstaterat att platsen besitter de nödvändiga egenskaperna och den nuvarande thailändske kungen Bhumibols egna hantverkare har sett till att bygget är korrekt i alla detaljer.

Chulalongkorn kom till Sverige på kungaskeppet Mahachakkri för att besöka sin kollega Oscar II och titta på den stora industriutställningen i Stockholm.

Reporter snokade

Sedan fortsatte han till Härnösand med hela sitt stora följe. Kungen ville studera sågverksindustrin och de förunderligt ljusa sommarnätterna.

Lokalpressen hade fått nys om att han hade ett hemligt harem med sig ombord på Mahachakkri.

Allmänheten släpptes ombord för en begränsad rundtur. Men tidningen Västernorrlands Allehandas skandalreporter nästlade förbi vakterna. Han hittade dock inget harem. Däremot beskrev han förtjust hur han tog sig in i drottningens privata hytt, rotade igenom hennes lådor och hittade en opiumpipa ”i form af en drake”.

Chulalongkorn åkte upp till Sollefteå på Ångermanälven och sedan över skogen till Ragunda och Utanede innan han åkte tillbaka till kusten och hem igen.

Det var full uppståndelse överallt.

Historierna kring besöket lever fortfarande kvar.

I Utanede döptes kostigen han åkt på om till kung Chulalongkorns väg.

Vägen är inte mycket bättre nu. Men den håller för turistbussarna och alla bilar som kommer dit.

– Thailändare från hela Sverige, ja från hela världen kommer hit, säger Charon.

Bakgrund:

Svante Lidén