Han låg död på golvet

NYHETER

Rökdykarna kunde inte rädda skådespelaren

1 av 4 | Foto: Carl-Ivar Nilsson blev 64 år Skådespelaren omkom i branden i sin lägenhet i går. Genom tv-serien Hem till byn blev han Willy Strid med svenska folket.

Rökdykarna bröt sig in i den övertända lägenheten.

Men det var för sent.

Den folkkäre skådespelaren Carl-Ivar Nilsson, 64, låg redan död på matsalsgolvet.

När brandkåren kom fram slog lågorna ut genom fönstren från Carl-Ivar Nilssons lägenhet på Södermalm i Stockholm.

- Jag vaknade av röklukten och gick ut på balkongen. Då såg jag elden slå ut genom fönstren. Jag kunde känna värmen, berättar Bibi Ericsson som bor mittemot och larmade räddningstjänsten klockan halv sex i går morse.

- Brandförloppet var väldigt snabbt. Lägenheten var övertänd när vi kom till platsen, säger brandingenjör Istvan Hornyak.

Misstänkte brott

Risken att elden skulle sprida sig var stor. Brandmännen rusade in i huset för att rädda de boende. Många av dem låg och sov.

Rökdykarna bröt sig in i Carl-Ivar Nilssons etagelägenhet längst upp i huset och hittade skådespelaren livlös i matsalen. Han fördes till Södersjukhuset men hans liv gick inte att rädda.

Polisen misstänkte till en början mordbrand. En man med brännbar vätska sågs i närheten av lägenheten före branden. Carl-Ivar Nilsson hade sårskador på huvudet när han hittades.

- Observationen av mannen med den misstänkta vätskan skedde lite för långt före branden och sårskadan är sannolikt en fallskada, men vi utesluter inget så här tidigt i utredningen, säger vakthavande befäl på Södermalmspolisen Bo Tomas Olsson.

Dog av röken

Carl-Ivar Nilsson avled av rökförgiftning - hans brännskador var lindriga.

Räddningstjänstens och polisens tekniker undersökte lägenheten i går.

- Lägenheten är utbränd och därför kommer det att dröja flera dagar innan vi vet hur branden uppstod, säger Bo Tomas Olsson.

De boende i det sju våningar höga huset evakuerades och fick bo på ett lägenhetshotell i närheten. Några återvände till huset under dagen.

- Det som har hänt är hemskt, han var populär här, säger en granne som vill vara anonym.

Grannen Lennart Håman var god vän med Carl-Ivar Nilsson.

- Jag hoppades in i det sista att han skulle ha överlevt. Senast jag mötte honom var för en vecka sedan. Det här gör mig så ledsen. Han var så väldigt snäll, säger han.

Joakim Andersson