"Oljan gör norrmän lata och bortskämda"

NYHETER

New York Times-artikel rör upp känslorna

1 av 3 | Foto: New York Times är en av världens mest inflytelserika tidningar.

Tidningen New York Times har i en debattartikel gått till hårt angrepp mot våra norska grannar:

– Oljerika norrmän är som bortskämda miljonärsbarn, skriver de.

Det var i helgen som den inflytelserika amerikanska tidningen publicerade sin artikel, där debattören Lizette Alvarez rasar över den norska arbetsmoralen som i hennes ögon befinner sig i ett fritt fall.

Vad författaren upprörs över är att 25 procent av den norska arbetskraften inte är på jobbet.

Antingen på grund av sjukdom, rehabilitering eller långtidssjukskrivning.

Sjukast i Europa

Det Norge som förr i tiden var känt för sin höga arbetsmoral – har nu förvandlats till ett land av bortskämda latmaskar, menar Alvarez.

Skälet till lättjan, menar hon, är att norrmännen i över tio års tid har blivit bortskämda av oljepengar.

– Landets arbetsmoral kollapsar. Som bortskämda barn till nyrika miljonärer är norrmännen hemma från jobbet mest i hela Europa. De slår till och med den gamla ledaren Sverige, skriver hon.

"Världens bästa land

I artikeln får norrmannen Finn Bergesen, chefen för Norges största handelsorganisation, stå för lite av den blandning av självgodhet och bortskämdhet som författaren tycker präglar norrmannen:

– Vi bor i världens bästa land. Människor klagar och klagar – för att vi har allting, säger han till tidningen.

"Sverige mer bortskämda"

Norskan Åse Kleveland som svenskarna känner bäst som Svenska Filminstitutets förra chef har även varit kulturminister i Norge. Hon håller inte alls med om amerikanens kritik:

– Vi norrmän säger ofta att ni i Sverige är bortskämda. Vi pensionerar oss senare, har kortare lunch- och kaffepauser och har inte lika lång semester. Nej, det där måste vara tecken på amerikansk nyhetstorka.

"Inte lata"

Kleveland är medveten om att sjukfrånvaron i Norge har blivit ett stort problem.

– Men att säga att det beror på att vi är lata är totalt felaktigt. Det är klart att den amerikanska statistiken ser bättre ut, där fler kvinnor är hemma och tar hand om barnen. När båda föräldrarna jobbar som de gör i Skandinavien blir självklart pressen högre och sjukfrånvaron ökar, säger hon.

Märker inte oljepengarna

Inte heller artisten regissören Lill-Marit Bugge känner igen sig i amerikanens beskrivning:

– Det är klart att vi lever i ett överflöd som vi skulle kunna dela med oss mer av, men som enskild person märker man knappast av alla oljepengar.

Men Bugge har inget större problem med att ta kritiken från jätten i väst:

– Som norsk är man ju van att bli retad med av svenskarna. Dessutom är det lite kul att USA bryr sig om några mer än sig själva för en gångs skull.

Anna-Maria Carnhede