Hon vill inte vara svensk

NYHETER

Miljardärskan Stenbeck befriad från svenska medborgarskapet

1 av 2 | Foto: CLAUS GERTSEN/ SCANPIX
NU ÄR HON BARA AMERIKAN Miljardärskan Cristina Stenbeck, 25, har efter egen begäran befriats från sitt svenska medborgarskap. En mycket ovanlig åtgärd, enligt Migrationsverket.

Cristina Stenbeck - arvtagare till Stenbeckimperiet - har tröttnat på att vara svensk.

Hon har begärt att få bli befriad från sitt svenska medborgarskap.

Ändå delade hon ut Metro i Stockholm häromdagen.

Cristina Stenbeck, 25, är född i USA och har dubbelt medborgarskap. Den 4 november förra året skickade hon in en ansökan till Migrationsverket om att få bli befriad från sitt svenska medborgarskap.

Ansökan beviljades den 22 november.

- Hon har egentligen aldrig varit svensk medborgare, men blev registrerad som det när hon pluggade i Lund. Det här är en korrigering tillbaka till verkligheten, säger Bert Willborg, Cristina Stenbecks presstalesman.

"Pluggat i Sverige"

Och hon känner sig inte som svensk?

- Hon pratar ju svenska och så. Men hon har aldrig haft ett svenskt pass och har aldrig bott i Sverige. Hon har bara pluggat här en gång.

Men Cristina Stenbecks åtgärd är mycket ovanlig.

- Jag har jobbat med medborgarskapshantering sedan 1996 och jag har aldrig sett ett sånt ärende, säger Anders Rydén, enhetschef på Migrationsverket.

Förra året ansökte över 30 000 personer om att få bli svenska medborgare. Antalet ansökningar till Migrationsverket om att få bli befriad från medborgarskap uppgick till 26.

- I princip är det inga problem att bli befriad från sitt svenska medborgarskap, förutsatt att man har ett annat medborgarskap att falla tillbaka på. Vi får inte göra någon statslös, säger Anders Rydén.

Kan det finnas fördelar med att inte ha ett dubbelt medborgarskap?

- Jag har svårt att se det. I vissa lägen kan man tvingas göra värnplikt i mer än ett land, men det är inte vanligt.

Avgör inte skatten

Varken när det gäller inkomstskatt eller skatt på det kommande miljard-

arvet efter Jan Stenbeck spelar medborgarskapet någon roll.

- I Sverige beskattar vi personer utifrån var de är bosatta och var de har sin inkomst, inte utifrån medborgarskapet, säger Tommy Wallén, skattejurist på Riksskatteverket.

Så säger lagen

Gunnar SvenssonGunnar Svensson