Tony är Finlands Terminator

Åtalad för knark- och vapenbrott - men Halme vägrar avgå som riksdagsman

1 av 2 | Foto: SCANPIX
MÖTS AV KNYTNÄVE - PÅ HANS HEMSIDA Förre boxaren Tony Halme representerar främlingsfientliga sannfinska partiet. Efter en våldsam fest tvingas han till en rond mot den finska rättvisan.

Han fördes in i riksdagen på en våg av folkligt missnöje.

Ut bars han på bår. Drogad och medvetslös.

Listan över brottsmisstankarna är så lång att den fått vilken politiker som helst att kasta in handduken.

Alla utom Finlands egen terminator, en hybrid av kroppsbyggare Schwarzenegger och främlingsfientlige Haider.

Tony Halme, 40, har gett missnöjespolitikern ett nytt ansikte. Den självsäkre skrävlaren med blodig näsa, tatueringar och tjurnacke. En modern viking.

Den som loggar in på hans hemsida möts av en knytnäve i ansiktet.

Han är en outsider som vägrar passa in. Antirollen har gett resonans i folkdjupet.

I månader har Tony Halme varit Finlands mest omtalade person.

Först för att han utan någon som helst politisk erfarenhet lyckades komma in i riksdagen på första försöket som representant för det främlingsfientliga sannfinska partiet. Dessutom med ett rekordhögt antal personröster.

Sedan för att han under en fest hemma i lägenheten på Skarpskyttegatan i Helsingfors avlossade pistolskott mot sin fru, söp sig redlöst berusad och enligt uppgifter i finsk press drogade sig med mediciner. När polisen till slut vågade sig in i lägenheten på morgonen den 3 juli låg Halme medvetslös. Troligen hade han legat så länge att hjärnan drabbats av syrebrist. Halme fick hållas nedsövd på sjukhus i en månad.

Under tiden genomförde polisen husrannsakan både i hemmet och på hans riksdagskontor. Bland fynden fanns ansenliga mängder dopningspreparat.

Nu åtalas han för en radda brott: vapenbrott, dopnings- och narkotikabrott, rattfylleri och fordonsbrott. Ändå vägrar Halme ens fundera på att avgå.

Immuniteten som riksdagsman gör att han troligen kan sitta kvar.

Det enda som kan stoppa honom är om han till följd av kombinationen av läkemedel och sprit fått så allvarliga hjärnskador att han inte kan fungera. Trots sjukskrivning sitter han åter på sin stol i riksdagen. Men tyst och passiv. Hans tal har blivit konstlat långsamt.

Under valkampanjen höll Halmes breda skuldror på att spräcka hans kostymer. Nu har han förlorat kraftigt i vikt och beskrivs som en skugga av sitt forna jag.

Historien om fenomenet Halme börjar i den tidigare fattiga stadsdelen Drumsö i Helsingfors. Han växte upp med sin mamma och bror. Pappan försvann tidigt ur bilden.

- Morsan söp så att vi aldrig hade några pengar, har Halme berättat i intervjuer för finlandssvenska tidningen Huvudstadbladet. Jag gick till skolan i gamla kläder som vi fått från frälsis. Klart det blev bråk. Jag mobbades och hamnade ständigt i slagsmål tills de andra märkte att jag var starkare. Grannpojkarna gav mig också spö. Det var stryk när jag gick hemifrån och stryk när jag kom hem. Tills jag lärde mig att försvara mig.

Idrotten hjälpte Halme att överleva. Han var duktig i det mesta. Friidrott, fotboll, ishockey och huvudgrenen handboll där han vann finska mästerskapen fyra gånger.

Halme hade större drömmar.

På vinst och förlust reste han till USA. Så småningom blev han livvakt och hamnade i den amerikanska brottningen som är mer fejk än allvar.

Halme sökte lyckan som brottare i Japan innan han sex år senare återvände till USA och blev mästare. Belöningen blev reklamuppdrag och filmroller. Bland annat i Gladiatorerna.

När han återvände till Finland var det som tungviktsboxare och författare. Han har gett ut tre böcker om sin syn på samhället. Köparna rensade hyllorna. Det var då drömmen om en riksdagsplats föddes.

Halmes åsikter är lika svartvita som de är kontroversiella.

Om rasism:

- Rasism innebär att kämpa för sin egen ras. Utlänningar får gärna vandra in och ut så länge de försörjer sig själva. Jag hatar när andra lever på mina pengar.

Om socialbidrag:

- Jag är emot att socialbidrag delas ut till personer som sitter på puben från morgon till kväll och dricker öl. Har de råd med det får de för mycket pengar.

Om barnbidrag:

- Barnbidragen kan skäras ner så länge vi inte kan kontrollera att pengarna verkligen går till barnen. Föräldrar som lyfter pengarna och super upp dem behöver inga barnbidrag.

Om knarklangare:

- Köp fängelsetjänster av Ryssland och skicka knarklangarna dit. Det blir billigt och effektivt. Jag tror knarklangarna minskar med hälften bara genom hotet att skickas till ryskt fängelse.

Att det politiska finsnickeriet inte är något för Halme gav han upprepade prov på under valrörelsen. Ställd inför frågan "Ska kapitalskatten höjas?" svarade Halme:

- Vad fan är det?

Som nyvald riksdagsman i våras orsakade Halme skrämselhicka hos Finlands Radios höga chefer. Under en direktsänd utfrågning kallade Halme Finlands president Tarja Halonen för "lesba".

Nyvalde riksdagsmannen bad snabbt presidenten om ursäkt. Men på Finlands Radio gick det omedelbart ut ett direktiv om att Halme inte fick medverka i direktsändningar. Man var rädd för nya grodor.

Med sin bakgrund och sitt utseende går tankarna snabbt till andra kraftkarlar som kastat sig in i politiken.

Minnesotaguvernören Jesse Ventura är den vars utveckling påminner mest om Halmes. Han bär även drag av den mer välputsade Arnold Schwarzenegger. Liksom Österrikes främlingsfientlige maratonlöpare Jörg Haider.

- Fast Haider än några klasser mer sofistikerad, säger en finsk journalist som jag talar med.

Halmes burdust rättframma och folkliga sätt har uppenbarligen gått hem i Finland. Normalt skulle en riksdagsman som skjuter vilt med pistol, stoppar i sig mängder med amfetamin, dopar sig och dessutom är allt annat än ångerfull, vara vid vägs ände.

Men stödet för Halme verkar inte ha urholkats. För honom verkar det närmast vara en fördel att skämma ut sig.

- Folk verkar se det hela som en show, säger en finländare.

Halme nekar till alla åtalspunkter utom innehav av en pistol utan licens.

Nu väntar rättegång. Döms han till fängelsestraff finns det en laglig möjlighet att ta ifrån honom riksdagsplatsen. Men då måste två tredjedelar av riksdagsmännen rösta bort honom.

Det kommer aldrig att ske hävdar finska journalister.

- De andra partierna är livrädda för att det bara skulle öka Halmes popularitet.

Risken är uppenbar att Halme fortsätter att leka viking.

Kraftkarlar som satsat på politik

Wolfgang Hansson