Grova fel i polisens lista över saknade

NYHETER

Felaktigheter konstaterade i Vänersborg, Nacka och Kalmar

På bara timmar hittades flera allvarliga fel på polisens lista över saknade svenskar.

I Vänersborg och i Vimmerby har personer hittats välbehållna.

– Mannen verkar aldrig ha varit försvunnen, säger Ulf Karlsson vid polisen i Kalmar till aftonbladet.se.

När Vänersborgs kommun på fredagskvällen fick beskedet att en vuxen man från kommunen var bekräftat saknad bestämde man sig för att den uppgiften nog behövde kollas.

– Det var en person här på kommunen som kände igen namnet och trodde att vederbörande var välbehållen, säger Thomas Fridén, informationssekreterare i Vänersborgs kommun, till TT.

Saknades inte alls

När kommunen ringde hem till personens anhöriga visade det sig också att mannen var vid liv och inte alls saknades.

– Det är uppseendeväckande, tycker jag. Vi har gått och väntat tålmodigt på att polisen skulle dubbelkolla sina informationer och så är det ändå fel. Man frågar sig hur många andra som drabbats av den här slappheten, säger Fridén.

Det står redan klart att felen är fler. När polisen i Kalmar fick sin del av listan stod 11 som saknade. Bara i Vimmerby saknades fyra personer.

– Kommunen trodde att det handlade om tre personer, säger Ulf Karlsson vid Kalmarpolisen.

När man tittade igenom listan kände man igen ett av namnen. Man fick kontakt med mannens anhöriga – och fick veta att han är utom fara.

Två av tre saknade hittades i Norge

I söndags offentliggjorde den danska polisen sin lista över saknade och i måndags följde de norska myndigheterna efter. I båda fallen ledde det till dramatiska kortare listor – i Norge hittades två av tre saknade.

Men de svenska listorna har helt tiden varit hemliga. Och när de nu når kommunerna har andra typer av fel upptäckts.

På den lista som Nacka kommun fick av polisen förekom samma namn och personnummer tre gånger. Stadsdirektör Lennart Jonasson fick själv se till att listan blev rensad från felaktigheter och kunde framåt kvällen konstatera 20 saknade kommunbor och inte 21, som polisen uppgett.

”Det är förskräckligt”

– Det är förskräckligt. För djävligt, säger han med trött röst. Det är illa nog att vi på kommunerna får dras med att polisen ger oss fel information men för de enskilda som drabbas är det oacceptabelt, säger han.

På Rikspolisstyrelsen (RPS) ser man det inte alls som särskilt anmärkningsvärt att siffrorna förändras.

– Vi har hela tiden sagt att det är preliminära siffror och att de kan justeras, säger Fredrik Bergh, informatör på RPS.

Enligt honom innebär polisens kvalitetssäkringsarbete av informationen om saknade inte att uppgifterna nödvändigtvis stämmer. Det kan rent av innebära att det verkliga antalet saknade sjunker ytterligare.

Mattias Lundell, TT