Kungen i stormens spår

Foto: Under en helikopterfärd fick kung Carl Gustaf studera stormens framfart i skogarna från småländska Finnveden till östra Halland.
NYHETER

Hyltebruk

På torsdagen var det kungens och infrastrukturminister Ulrica Messings tur att beskåda skogsskövlingen i södra Sverige.

Samtidigt begärde Södra skogsägarna att regeringen fattar beslut om transportstöd för det stormfällda timret.

Kungen landade starkt försenad på förmiddagen med helikopter i byn Nässja i östra Halland, där tre skogsägarfamiljer har förlorat upp emot hälften av sin skog på sammanlagt cirka 120 hektar.

Då var vägen till den lilla byn så röjd från omkullvräkta träd att motorfordon kunde ta sig fram.

Kungen, i sällskap med bland andra Skogsvårdsstyrelsens ordförande Lars Engqvist, fick under helikopterfärden studera rena slagfält i skogarna från småländska Finnveden till det skogsrika östra Halland.

– En nationell katastrof, konstaterade kungen efter att ha guidats runt i den kaotiska verkligheten av skogsägare Mats Helg som tillsammans med sin bror äger 70 hektar.

Nationell angelägenhet

Kungen gestikulerade ivrigt i snålblåsten för att visa att han till fullo förstod katastrofens omfattning. Han ansåg att den mest omfattande stormfällningen på hundra år är en nationell angelägenhet.

– Statsmakterna får ta ett grepp om det här – också, sade han.

Han funderade högt kring det gigantiska arbete som nu förestår och frågade hur det ska gå till.

– Med maskiner. Att röja manuellt är alltför farligt. Röjningen efter storstormen 1969 krävde ett hundratal liv, svarade Mats Helg.

Södra skogsägarnas ordförande Lars-Eric Åström var med och pekade och berättade. Enbart i södra Hallands skogsbruksområde inom de tre kommunerna Halmstad, Laholm och Hylte, tog stormen fem miljoner kubikmeter virke, motsvarande femton års normal avverkning.

– Våra medlemmar har i ett slag förlorat miljarder. Skulle virket som ligger i skogarna packas tre meter högt och tre meter brett skulle den raden sträcka sig från Kiruna till Milano. Och tillbaka igen, hävdade Åström.

– Regeringen måste redan nästa vecka besluta om transportstöd, sade han och skulle senare samma dag ta upp saken med Ulrica Messing som också är skogsminister.

Oro för prispress

Ett transportstöd skulle rikta sig till den norrländska skogsindustrin så att inte virkespriset dumpas alltför hårt av de sydsvenska skogsskadorna. Norrländska skogsägare har redan uttalat oro för att den stormfällda skogen kommer att pressa priserna nedåt.

Ulrica Messing själv gjorde på torsdagen en liknande helikoptertur till Ramsås utanför Ljungby i Kronobergs län – också det ett av de värst stormdrabbade områdena.

Under besöket i Halland fick kungen också träffa 75-årige Evert Hjelmqvist som äger 20 hektar skog. Han tycktes ta allt med upphöjd ro.

– Det som sker det sker, det som är det är. Det finns ingen anledning att hetsa upp sig. Det hjälper inte. Och inte kan kungen ändra på det, sade han lite häpen över all uppståndelse.

Thomas Hamberg/TT