”Sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst”

NYHETER

Nu får fängelsedömde pingstpastorn stöd av demonstranter

Demonstranter samlades på onsdagsmorgonen utanför hovrätten i Jönköping inför rättegången mot pingstpastor Åke Green.

Han har tidigare i tingsrätten dömts till fängelse för hets mot homosexuella.

”I Sverige sätter vi pastorer i fängelse när de predikar Bibeln”, stod det på en av banderollerna, ”Försvara religionsfriheten” på en annan.

Vid åttatiden fanns där ett 20-tal demonstranter och fler strömmade till hela tiden under bevakning av ett medieuppbåd.

Roul Åkesson från Network Europe, en av arrangörerna till demonstrationen, säger till TT att domen mot pastorn inneburit att yttrandefriheten i Sverige strypts.

– Vi har haft yttrandefrihet i Sverige i ett par hundra år. I och med domen mot Åke Green har den försvunnit, säger han.

Dömd till en månads fängelse

I den aktuella predikan påstod pastor Green bland annat att homosexualitet är en abnormitet som inte förekommer någon annanstans i naturen än bland människor. Han säger att den inte är medfödd utan något man väljer.

- När åklagaren på onsdagsförmidagen frågade honom vad han stöder sina åsikter på svarade Åke Green att han letat litet i förekommande uppslagsverk, säger Aftonbladets Ebba von Essen som följer rättegången.

- Och han står fast vid de åsikter han framförde i sin predikan.

Pastor Åke Green från Öland sade i en predikan sommaren 2003 att homosexualitet är emot Guds ordning, att den gett upphov till aids och att ”sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen”.

Kalmar tingsrätt dömde honom till en månads fängelse.

Fullsatt rättssal

Hovrättsförhandlingarna inleddes klockan nio på onsdagen. Redan en och en halv timme tidigare började folk att köa för en plats.

Rättssalen blev fullsatt den inhyrda lokalen med ett par hundra platser dit bild och ljud från rättegången överförs blev nära nog full.

Sedan förhandlingen startat spelades bandet med Åke Greens predikan upp.

Pastorns advokat Percy Bratt valde att åberopa flera översättningar utländska yttranden för att försvara sin klient. I dem hävdades rätten att yttra sig, rätten till religionsfrihet och rätten att sätta in bibelcitat i ett modernt sammanhang.

Så sa pastorn

Pastorn dömdes av tingsrätten för hets mot folkgrupp. Här är två av de uttalanden han gjorde i sin predikan om homosexualitet:

aftonbladet.se, TT