Svensk militär dog i explosion i Kosovo

NYHETER

Hela bataljonen sörjer en god vän och duktig soldat

Gruppchefen Martin Wahlberg, 27, från Tranås omkom i går när en sprängladdning detonerade på den svenska bataljonen i Kosovo.

Explosionen inträffade i anslutning till en ammunitionscontainer inne på Camp Victoria utanför Pristina. Martin Wahlberg var gruppchef för ett ammuntions- och minröjningsteam, och på den svenska förläggningen rådde i går chockstämning.

Stöd av krisgrupp

- Det är fruktansvärt. Hela bataljonen sörjer en god vän och en duktig soldat. Våra tankar går till hans anhöriga där hemma, säger bataljonchef Magnus Julihn.

En annan soldat i samma team fick hörselskador och ytliga splitterskador i huvudet och höften. Han flögs med helikopter till fältsjukhuset på en amerikansk förläggning i närheten, men kunde senare återvända till Camp Victoria.

Soldaterna i bataljonen fick i går stöd av en krisgrupp och på kvällen hölls en minnesgudstjänst.

Omkring 800 personer tjänstgör på förläggningen, som har funnits i Kosovo sedan 1999. Den största uppgiften är att röja minor och ammunition för att garantera säkerheten för invånarna i området.

Utreds av militären

Två gånger tidigare har den svenska styrkan drabbats av dödsfall bland soldaterna. I somras dog en soldat oförklarligt i sömnen. Hösten 2001 avled en soldat under ett styrketräningspass.

Gårdagens explosion utreds nu av militärpolis, men enligt Försvarsmakten tyder allt på att det rör sig om en ren olycka.

Helena Löfving