Från tv-rutan till standup

Foto: Martin Björk har testat jobbet som ståuppkomiker i över ett år och börjar känna sig varm i kläderna.
NYHETER

Martin Björk har en ny karriär på gång. Som ståuppkomiker.

– Det ger en enorm kick åt egot, säger han.

Foto: Fakta/ Martin Björk Ålder: 33. Bor: Stockholm. Tidigare programledaruppdrag: ”Biggest loser”, ”Temptation Island”, ”Bachelor”. Favoritkomiker: Johan Glans. ”Han utstrålar trovärdighet, man tror på allt han säger. När man gör det så blir det genast mycket roligare.” Annat: Har ett förflutet som modell och skidåkare.

I tv ser du honom som programledare i ”Peking express” och ”Fråga Olle”. Men nu dyker han upp i en mindre känd roll – som ståupp-komiker, bland annat på klubben Knockout comedy i Stockholm.

– Jag har satsat seriöst på stand up i ett år nu, varav det första halvåret har gått ut på att dyka upp oannonserat på klubbar. Jag har inte velat gå ut med att jag ska uppträda i förväg eftersom jag har varit lite rädd och helt färsk. Nu börjar jag känna mig mer säker.

Det var vännen och komikern Lasse Lindroth, som dog i en bilolycka 1999, som fick Martin Björk att bli intresserad av ståupp från första början.

– Jag gjorde några uppträdanden redan på den tiden, men det var aldrig på riktigt. Nu har jag en helt annan ambition.

Vad är din ambition nu?

– Att uppträda ofta och att driva igenom en hel akt som håller för 30 till 40 minuters uppträdande. I dag har jag material för 15–20 minuter som jag tycker är hållbart. Sedan får man se vart det hela tar en.

Martin Björk tycker om att skämta om saker han varit med om och göra sig rolig på egen bekostnad. När han lyckas får han en enorm kick.

– Jag har alltid haft en dragning till att stå i centrum. Här får man göra det till fullo, det jobbiga är när det går mindre bra. Men när det funkar är det en otrolig känsla.

Jonas Andersson

Läs mer och kommentera

(.se)