Förtydligande till artikel om vräkta nunnor i Polen

NYHETER

Aftonbladet.se publicerade den 10 oktober 2007 en text om hur ett 60-tal före detta nunnor som exkommunicerats från katolska kyrkan i Polen vräktes från ett kloster de ockuperat i Kazimierz Dolny, i samband med en flera år lång konflikt med katolska kyrkan.

Aftonbladet.se har inte kunnat belägga att uppgiften om att kvinnor i klostret var gravida var korrekt.

Uppgifter i polsk media gör gällande att flera av kvinnorna i sekten var gravida. Samma sak har också rapporterats av Sveriges Radios utsände i Polen.

Samtliga kvinnor erbjöds men vägrade genomgå läkarundersökning efter vräkningen och har nu gått under jorden.

Vi vill också förtydliga att kvinnorna inte längre tillhörde katolska kyrkan och därmed inte heller längre var nunnor, även om de själva fortfarande anser sig vara Kristi brud.

Kvinnorna levde i en mycket sluten sekt, ledda av en före detta abedissa och en före detta munk. Mannen har tidigare anklagats för våldtäktsförsök och grova sextrakasserier, men inte fällts i domstol. Den 42-årige mannen har exkommunicerats av kyrkan och aftonbladet.se vill förtydliga att han enligt Franciskanerordens överhuvud i Polen inte längre är munk.

Det spädbarn som bars ut från klostret tillhörde en kvinna som bodde med gruppen sedan en tid tillsammans med sin man. Enligt polsk polis var mamman syster till en av de före detta nunnorna. Aftonbladet.se vill förtydliga att barnets mamma inte själv varit eller är nunna.