Ny incident med SAS-plan

NYHETER

Avbröt flygning när landningsstället inte kunde fällas in

Ytterligare ett SAS-plan av den omtalade modellen Dash8-Q400 var inblandad i en incident på fredagen.

Planet tvingades avbryta flygningen och vända tillbaka till Warszawa flygplats efter fel på landningsstället.

Efter starten från Warszawa vid 16.19 upptäckte kaptenen på flygplanet SK 2752 att landningsstället inte gick att fälla in. Orsaken var att den lucka som skyddar stället inte gick att stänga.

Det inte är tillåtet att flyga med landningsstället ute och piloten valde därför att återvända till Warszawa. Efter att ha varit uppe i luften i cirka 30 minuter landade planet på flygplatsen igen.

Skrämda

Många av de 68 passagerarna ombord blev upprörda och rädda i samband med händelsen.

– Piloten informerade om att det inte var fara för säkerheten och landningen gick lugnt till. Det var alltså inte tal om någon nödlandning, säger Jens Langergaard, presschef för SAS i Danmark till aftonbladet.se.

Planet togs dock ur trafik för kontroll men Langergaard säger att dagens incident inte har något att göra med de tidigare felen på flygplanens landningsställ.

– Men det är självklart beklagligt att något sådant här händer så kort tid efter att vi haft problem med planen, säger han.

Det som tycks ha fallerat på fredagen var en strömbrytare som styr öppningen av luckan till landningsstället, enligt Langergaard.

Åker inte med SAS

Thomas Wiberg från Sverige var en av passagerna ombord.

– Vi fick beskedet att vi skulle landa igen. Och med tanke på vad det var för plan kände man ju sig inte speciellt säker, säger han.

När passagerarna kom in på flygplasten igen fick de beskedet att ett nytt plan av modellen Dash8-Q400 skulle lyfta vid 20-tiden.

Men Thomas bestämde sig för att ta sig till Köpenhamn på annat sätt.

– Jag bokar en biljett med ett polskt bolag, då vet man att man i alla fall kommer fram i säkerhet, säger han.

Jans Langergaard menar dock att det inte finns någon anledning till oro.

– Vi förstår att en sådan här händelse kan utlösa stor oro bland våra passagerare i tider som denna. Men vi försäkrar att det inte finns någon fara för våra passagerares säkerhet.