Patienten sövd och våldtagen

NYHETER

Tv-läkaren åtalas för grov våldtäkt - försatte 24-årig kvinna i hjälplöst tillstånd med narkosmedel

Hon kom till läkaren för ett enkelt ingrepp, men misstänks i stället ha blivit sövd och våldtagen. Nu åtalas den 53-årige plastikkirurgen i Malmö för grov våldtäkt mot en 23-årig patient.

Kammaråklagare Bo Albrektsson beskriver i åtalet hur kvinnan vid behandlingstillfället den 3 maj försattes i hjälplöst tillstånd med hjälp av narkosmedel, varefter läkaren förgrep sig på henne.

– Det hemska i hennes situation var att hon inte kunde röra sig, men var kapabel att se, höra och känna vad som hände, säger Albrektsson till TT.

Han bekräftar även att DNA från läkaren påträffats i kvinnans kropp.

Åklagaren anser också att patienten blev försatt i ett livshotande tillstånd när hon fick narkosmedel i ett behandlingsrum utan föreskriven säkerhetsutrustning. I åtalet nämns dessutom en liknande händelse 2003, då kvinnan också ska ha fått narkos i strid med säkerhetsreglerna.

Starkt bevismaterial

Bo Albrektsson bedömer bevisläget som starkt, men läkarens försvarsadvokat Mikael Nilsson menar att en del av bevisningen tvärtom talar till hans klients förmån.

– Han förnekar brott och jag anser att utredningen som helhet ger stöd för det, säger Nilsson till TT.

Rättegången i Malmö tingsrätt inleds på torsdag och beräknas pågå i två dagar. Flera anställda på läkarens klinik i Malmö är kallade att vittna, liksom en professor i anestesiologi som ska redogöra för rutinerna vid användning av de aktuella narkosmedlen.

Objektiviteten ifrågasätts

Fem andra kvinnor har anmält läkaren för olika former av sexövergrepp. Förundersökningen i de fallen kommer att återupptas sedan Bo Albrektsson tidigare i veckan lagt ned den. Han kommer inte att använda de kvinnornas berättelser som bevisning i nästa veckas rättegång.

Det blir i stället en ny åklagare som driver utredningen vidare i den delen, men Mikael Nilsson tycker att situationen blivit speciell med tanke på att det var Malmöpolisen som drev fram en omprövning av Albrektssons nedläggningsbeslut.

I och med det är det tveksamt om samma utredare hos polisen kan jobba vidare med fallen. Eventuellt kan deras objektivitet ifrågasättas, menar Nilsson.

– Jag ska ta den diskussionen med åklagaren, så får vi se vad som kommer fram.