Fler poliser till läkarutredning

NYHETER

Ska syna de andra sexbrotten som tv-äkaren anklagas för

Polisen vill öka styrkan som ska syna de andra sexbrott som den våldtäktsåtalade läkaren i Malmö anklagas för. Men någon ny åklagare som ska leda utredningen finns ännu inte.

– Vi måste avvakta direktiv från åklagaren, men är sedan beredda att sätta in ytterligare personal i utredningen, säger kommissarie Anna Gustafsson, chef för familjevåldsenheten.

Fem kvinnor har anmält den 53-årige plastikkirurgen för olika sexövergrepp från 2002 och framåt. Kammaråklagare Bo Albrektsson, som i fredags åtalade läkaren för grov våldtäkt mot en 23-årig patient, valde att lägga ner de övriga utredningarna. Men sedan Malmöpolisen begärt överprövning upphävdes nedläggningsbeslutet. Utredningen ska nu gå vidare med en annan åklagare.

– Jag har en lista på åtgärder som jag vill diskutera med åklagaren, säger de fem kvinnornas advokat, Max Fredriksson.

Viktigt för bägge parter

Läkarens försvarare, advokat Mikael Nilsson, har antytt att poliserna som gick emot nedläggningsbeslutet kan ha blivit jäviga och därför bör bort från den fortsatta utredningen. Men det tillbakavisas av Anna Gustafsson. Hon säger att ambitionen att driva utredningen så långt det går är viktig för bägge parter.

Inte heller Max Fredriksson vill ifrågasätta polisen.

– Ingen skugga faller över utredarna, säger han.