Stort teleavbrott i Norrbotten

NYHETER

Även mobiltrafiken utslagen - SOS och larmnummer fungerar inte

Nästan 3 000 hushåll i Norrbotten kunde inte ringa varken grannen eller larmnummer.

Teletrafiken drabbades av problem redan vid lunch och var på kvällen helt utslagen.

Enligt Telia beror problemet på att en fiberkabel grävdes av vid ett vägbygge.

Avbrottet berörde samtliga fasta teleabonnenter och mobiler i Ulatti och Svappavaara i Norrbotten, riktnummerområden 0975, 0978 och 0980.

- Vi har haft problem redan efter lunch. Men då var det bara vissa abbonnenter och då f ungerade mobilnätet. Nu är det också utslaget, säger insatsledaren Urban Lindgren vid räddningstjänsten i Gällivare till aftonbladet.se strax efter klockan 20 på torsdagskvällen.

- Det är ett ganska stort avbrott. Här i Gällivare berörs bara cirka 600 hushåll, men det handlar om en ganska stor yta.

- Vid lunch sa man att det skulle vara åtgärdat vid 18-tiden i kväll. Men då fick vi en ny prognos, plus att mobilnätet hade slutat fungera då också. Nu säger man att det ska vara åtgärdat vid midnatt.

Räddningstjänsten i både Ulatti och Svappavaara bemannade brandstationerna och den som behövde hjälp uppmanades att bege sig dit.

Fiberkabel avgrävd - för tredje gången

Enligt Telia berode problemen på en trasig kabel.

- Det är en optofiberkabel som blivit avgrävd vid Dokkas i samband med ett vägbygge, säger Lars Hurtig vid Telias driftövervakning.

- Det är tredje gången man lyckas gräva av den här kabeln. Och det tar tid att få fram en ny, plus att det är lång väg dit. Därför tar det tyvärr tid. Reparatörer kom fram vid 17-tiden och de beräknas vara klara sent i kväll.

Enligt Telia berördes drygt 2 600 hushåll med fast telefoni av avbrottet. Till det kommer alla mobilabonnenter i de drabbade områdena.

Strax efter klockan 21 hade närmare hälften av de drabbade fått tillbaka förbindelsen.

En dryg timme senare uppgav Telia att kabeln var lagad och att teletrafiken fungerade normalt.