Nyheter

Viktigt att säga ifrån - men undvik våld

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Martin Höög från BRIS chattade om mobbning

Martin Höög säger: Hej och välkomna till dagens chatt. Martin är på plats!

Hatar mobbare säger: Vad dras mobbare till? Varför denna indirekta tortyr?

Martin Höög säger: Det är en stor fråga du ställer - men inte desto mindre viktig. Jag tror att man ska fundera mycket på varför mobbing uppstår i grupper, och kanske fokusera mindre på enskilda personer. Om man kan skapa trygghet i en grupp och alla känner sig bekräftade och viktiga så är det mycket mindre risk att mobbning uppstår - men det är naturligtvis inte så enkelt som det låter!

JOAnna och Linnea säger: VI känner en kompis som är mobbad, men vet inte hur vi ska hjälpa henne..vi vill ju inte drabbas själva. =/ Kan man på något sätt hjälpa till anonymt?

Martin Höög säger: Det är bra att ni reagerar och vill hjälpa till. Jag tycker ni ska prata med en lärare eller annan vuxen på skolan, och säga åt dem att inte prata om att ni har tagit upp det. Sen är det också viktigt att ni själva inte ställer upp på mobbningen och försöker hitta sätt att stötta er kompis på. Det kan betyda jättemycket.

Anonym säger: Om ens barn är/känner sig mobbat/utanför hur ska man som förälder då göra?

Martin Höög säger: Det är alltid viktigt att lyssna på sina barn, och inte så mycket "värdera" det barnet säger. Det är skönt för barn att kunna berätta utan att känna att de "belastar" den vuxne. Sen ska du prata med skolan och berätta om din oro, och inte ge dig med mindre än att de undersöker saken och tar itu med den.

Kalle säger: Hej! Borde man inte ha empatiträning i skolan? Eller rentav redan på dagis?

Martin Höög säger: Det tror jag kan vara en bra idé. Och jag tror att det ofta handlar om att vuxna är medvetna om att det kan göras i alla vardagliga situationer - det måste inte vara en särskild aktivitet. T ex är jag övertygad om att barn lär sig respekt framförallt genom att själva få respekt!

John säger: Vad man gör man ifall man är mobbad?

Martin Höög säger: Då tycker jag att man ska se till att man får hjälp av vuxna - helst både hemma och i skolan. Det är deras ansvar att göra något åt saken, och den som är utsatt kan gärna fundera själv på vilken hjälp man skulle vilja ha. Ibland finns ju också särskilda mobbningsgrupper, kamratstödjare mm på skolorna som man kan ta hjälp av.

AnnaI säger: Usch jag mår illa när jag läser artikeln om hur barn/ungdomar mobbas idag. Jag blev mobbad i högstadiet och gymnasiet men det var inte med så hårda nypor. vad kan jag som vuxen idag göra för andra barn?

Martin Höög säger: Framförallt kan du ge av dig själv och din tid. Många barn saknar vuxna som har tid att lyssna, vuxna som säger ifrån när det blir mobbning eller bråk.

säger: Jag har varit inne och kollat på min sons playahead-sida. Det känns inte bra, men jag vill veta vilka han pratar med. Har varit lite oroligt på sistone. Nu står det att någon ska slå honom, mörda honom etc. Jag vet inte om det är på skoj. Vad gör jag?

Martin Höög säger: Jag tycker du ska prata med din son om det du oroar dig för. Tala om att du inte tycker det är OK att man skriver så, även om det är "på skoj". Jag vet inte hur gammal din son är, men ibland kan det ju vara bra att prata med andra föräldrar och stötta varandra i ett gemensamt förhållningssätt som hjälper barnen.

klubba säger: om man försvarar sig med våld när man blir mobbad kommer mobbningen då att minska eller öka?

Martin Höög säger: Man brukar prata om att våld föder våld - att man i så fall bara ökar det hela. Jag tror det är viktigt att säga ifrån om man blir utsatt, men helst undvika våld och istället ta hjälp av vuxna.

JOAnna och Linnea säger: Vilka är de som blir mobbade? KAn det ha något med uppväxten att göra?

Martin Höög säger: Jag tror inte att mobbning har så mycket med den mobbade som person att göra egentligen. Det kan drabba olika typer av personer, och har inte så mycket att göra med utseende eller egenskaper som man tror. Däremot kan ju olika personer ha olika styrka att stå emot och säga ifrån.

matty säger: Hej Martin! Kan man som vuxen nå fram till barn som mobbar och få dem att förstå - eller blir det bara värre för offret efteråt?

Martin Höög säger: Jag tror absolut att det går att nå fram och få till en förändring. Men det kan vara hårt jobb och kräver uthållighet från de vuxna. Jag tror inte att barn egentligen vill vara mobbare, utan att det ofta är uttryck för något annat - och alltså något som barn egentligen vill bryta med. Risken att det blir värre för offret finns ju om man inte fullföljer arbetet.

bennie säger: Du skriver mkt om att barn skall vända sig till vuxna osv. Är det inte så att barn som blir mobbade många gånger har svårt att lita på vuxna?

Martin Höög säger: Barn som vänder sig till vuxna för att få hjälp, men inte får det, kan naturligtvis få svårt att lita på dem i fortsättningen - och det är alltid lika upprörande att höra att barn kommer i sådana situationer. Samtidigt tycker jag inte man kan ge barn andra råd, än att de måste söka hjälp från vuxna. Man kan inte begära att barn ska lösa svåra situationer själva. Ibland kan man behöva gå vidare till skolledning eller till Skolverket om inte skolan gör det de ska.

Dominika säger: Tycker inte du att polisen borde göra något mer åt mobbningen?

Martin Höög säger: Det här tycker jag själv är en svår fråga. Å ena sidan är det ibland viktigt att markera att det rör sig om allvarliga brott, som vuxna aldrig skulle acceptera och där man ser polis som självklar resurs. Å andra sidan kan man behöva lösa det på andra sätt när man har med barn att göra, för att inte riskera att låsa barn i en brottsroll.

JOAnna och Linnea säger: Vi skulle vilja ha några bra tips på hur man på bästa sätt förebygger mobbning?

Martin Höög säger: Jag tycker att skolan ska jobba mycket med att skapa samhörighet och trygghet i skolan. Det kan göras i klassen och i större sammanhang. Det är viktigt att lärare och andra vuxna på skolan reagerar på sådant som inte är OK att göra mot varandra. Som elever tycker jag att det är viktigt att man är uppmärksam på om någon känner sig ensam eller utanför, och att man visar att man inte ställer upp på t ex fniss och prat bakom ryggen. Det kan räcka med att några tar ställning mot mobbning för att bryta något innan det blir stort.

sussi säger: Hej! Tror du barn som mobbar fortsätter mobba som vuxna?

Martin Höög säger: Jag tror inte det behöver vara så. Men jag tror att de som mobbar behöver hjälp att förstå sitt eget beteende och sin relation till andra - annars kan det få konsekvenser i vuxna relationer, även om det inte just handlar om mobbning. Tack alla som har deltagit idag. /Martin

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: