Svåra översvämningar plågar södra Asien

NYHETER

Halva Bangladesh ligger under vatten

Foto: en humanitär katastrof I södra Asien har hundratusentals människor fått lämna sina hem och i Banglades är miljoner avskurna från omvärlden.

De årliga monsunregnen är ovanligt kraftiga i södra Asien.

Miljoner människor är avskurna från omvärlden och halva Bangladesh uppges stå under vatten.

Minst åttio personer har förlorat livet i översvämningarna som väntas bli värre.

Foto: Halva Bangladesh uppges stå under vatten.

I Bangladesh har tusentals människor tvingats leva på hustak de senaste veckorna. Hårdast drabbade är de lägst liggande delarna av landet där ihållande regn och efterföljande översvämningar har orsakat en humanitär katastrof. Det skriver Reuters.

Brist på båtar

Enligt al-Jazira väntas de stigande vattenmassorna nå Bangladesh huvudstad Dhaka inom två dagar.

– Vi förväntar oss att situationen kommer att förvärras ytterligare de kommande dagarna, säger Mustafa Sarwar på centret för översvämningsvarning i staden.

Fångade av vattnet

Bristen på båtar har gjort det omöjligt att både evakuera nödställda och leverera mat och vatten till de värst drabbade områdena.

På andra sidan gränsen i nordöstra Indien har tiotusentals tvingats lämna sina hem och eleverna på en flickskola i delstaten Darbhanga har varit fångade på övervåningen i tre dagar.

Båt kollapsade

I Maharajganj i norra Indien dog flera personer i dag när en en räddningsbåt kapsejsade. Båten, som är byggd för 30 passagerare, brast när 80 panikslagna bybor trängde sig på.

– 45 personer simmade i säkerhet medan 28 kroppar har fiskats upp ur vattnet. Vi letar fortfarande efter fler, säger regeringstalesmannen Harpal Singh till AP.

Också Bhutan och Nepal har drabbats hårt. Broar har sköljts bort och jordskred har förstört vägar, odlad mark och elledningar. Myndigheterna varnar även för sjukdomar som sprids i de drabbade områdena.

Olof Jönsson