Sabotage orsakade tv-avbrott i tisdags

NYHETER

Avklippta fiberkablar orsakade tv-avbrott för hundratusentals tittare

Någon tog sig in på förbjudet område i en underjordisk tunnel och klippte av massor med fiberkablar.

Tilltaget fick till följd att hundratusentals blev utan tv i tisdags, mitt under allsångsfinalen och DN-galan.

Skadegörelsen är polisanmäld.

– Vi vet inte motivet till skadegörelsen. Det kan vara ett sabotage, ett pojkstreck eller något annat, säger Lennart Ivarsson, informationschef på Teracom till aftonbladet.se.

Skadegörelsen drabbade Teracoms underleverantör Gothnet på ett industriområde i utkanten av Göteborg och orsakade ett två timmar långt tv-avbrott i södra Sverige. Man har nu konstaterat att en eller flera fiberkablar, bland annat den som matar tv-signaler till hela södra Sverige, hade klippts av.

Skadegörelsen har polisanmälts av Gothnet.

– Det är en åverkan som har skett på en del av vårt fibernät. Troligtvis är det någon som varit ute efter kopparkablar för vi har hittat rester där man har skalat kabeln och sedan har man klippt av en fiberkabel. Sedan har man sett att det inte varit koppar så då har man lämnat det, säger Gothnets vd Mats Dever till aftonbladet.se.

Kabeln gick i en underjordisk tunnel. Ett brunnslock har brutits upp för att man skulle kunna ta sig in till kablarna.

Störde datatrafiken

– Fiberkablar har klippts av, vilket drabbade mer än bara tv-sändningarna, säger Lennart Ivarsson.

Datakommunikation stördes. Och hundratusentals tittare i södra Sverige blev utan digital-TV.

Det händer att fiberkablar går av av olika anledningar, och Teracom har ett reservsystem som omedelbart ska träda in om det skulle behövas. Det skedde inte i tisdags.

– Det är något som vi får ta på oss för det ska inte behöva bli ett två timmar långt avbrott. En förklaring till att reservsystemet inte fungerade är vi håller på med en omläggning av matningen av tv-signalen i området. Driften var inte i normalläge när avbrottet kom, säger Lennart Ivarsson.

TV4 klarade sig

Även en del radioutsändningar drabbades av avbrottet. Däremot kunde nästan alla se TV4. På Gotland kunde man också se TV7.

Krisberedskapsmyndigheten (KBM) ska tillsammans med Styrelsen för psykologiskt försvar studera avbrottet, skriver svt.se. Både SVT och Sveriges Radio ser allvarligt på händelsen, eftersom det gjorde att viktiga meddelanden till allmänheten inte kunde sändas ut.

Robert Triches