Ministern - en julibrud

NYHETER

Lena Adelsohn Liljeroth om att vika ut sig – och livet som hörselskadad

1 av 4 | Foto: Kram fru minister Efter en lång första arbetadag som kulturminister hinner Lena Adelsohn Liljeroth äntligen krama maken Ulf Adelsohn. Men något partajande för att fira nya jobbet – eller Djurgårdsserien med 3-1 mot Modo – blir det inte. ”Nu ska jag sova, det är morgonsoffa i morgon”, säger hon.

Lena Adelsohn Liljeroth tvekade att ta jobbet som kulturminister.

Inte för att hon varit utvikningsbrud – utan på grund av sin hörselskada.

– Jag har aldrig hört fåglarna sjunga, säger hon.

Frågan från Fredrik Reinfeldt kom i förra veckan. Ville hon bli Sveriges nya kulturminister? Lena Adelsohn Liljeroth tvekade.

Hon har en medfödd hörselskada, en förlossningsskada som gör att hon har svårt att höra vad andra säger. Hon blir också lätt trött.

Inte hört sångfåglar

– Skadan är så pass grav så att jag har hjälp av att läsa på munnen. Jag kan inte lokalisera ljud och jag har aldrig hört sångfåglar på våren. Jag har svårt med konsonanter och med främmande språk. Det var ett skäl till att jag tvekade, berättar Lena Adelsohn Liljeroth som har en hörapparat i varje öra.

Men, säger hon:

– Jag är beredd att verkligen försöka.

Hon är försiktig med att peka ut vad hon vill uträtta som kulturminister. Public services framtid och finansiering vill hon inte alls uttala sig om första dagen på jobbet. Men på en punkt är hon tydlig: det måste bli mer textning i teve. Frågan lär komma upp när sändningstillståndet för SVT ska omförhandlas.

– Nu är målet bara att 65 procent av de förstasända programmen ska textas. I England klarar man 100 procent.

Sporttokar hemma

Vad säger hon då om föregångaren Cecilia Stegö Chiló som tvingades avgå efter bara tio dagar som statsråd?

– Jag har aldrig diskuterat kulturpolitik med henne.

Till skillnad från sin föregångare visste Lena Adelsohn Liljeroth redan när hon tog jobbet att även idrottspolitiken hamnar på hennes bord. Hon är bekant med frågorna från åren år i kulturutskottet, och är själv sportintresserad. Senast i söndags såg hon favoritlaget Djurgården slå Häcken i fotboll på Stockholms stadion.

Men det är maken, före detta moderatledaren Ulf Adelsohn, och barnen Ebba, 22, och Erik, 24, som är de riktiga sporttokarna hemma.

Poserade på brygga

– På söndagsmiddagarna har jag undrat om vi inte kan prata om något annat än laguppställningar och domare.

Själv håller hon sig i form genom joggning. Det var således en vältrimmad 50-åring som vek ut sig i årets kalender för kvinnoorganisationen 1,6-miljonerklubben.

– Jag är julibruden, berättar hon glatt.

– Jag poserade på Folke Sjöbergs brygga, en fiskare på Käringön.

Kan utviket bli ett problem för dig?

– Absolut inte! Det gick till ett gott syfte, forskning för kvinnors hälsa.

Nya ministern om...

Har en förmögenhet på 5,2 miljoner

Läs mer:

Irene Beertema