Nyheter

Så vill skatteverket kontrollera oss

NYHETER

Bahnhofs vd: De vill ha information om alla som har en hemsida

Har du en hemsida på ett webbhotell?

Då kan du vara en av dem som skatteverket nu vill granska.

Företaget Bahnhof vill inte lämna ut begärda personuppgifter om sina kunder och hotas nu med vite om de inte gör som skatteverket vill.

Bahnhofs vd Jon Karlung.
Bahnhofs vd Jon Karlung.

– Det är uppenbart att skatteverket är ute och trålar på bred front och försöker vaska fram vad de kan hitta. Vi motsätter oss inte lämna ut information om konkreta ärenden där det finns brottsmisstankar. Men här vill man svepande ha in information om svenska internetanvändare i största allmänhet, säger Jon Karlung som är vd för den svenska internetoperatören Bahnhof till aftonbladet.se.

Uppgifterna som Skatteverket vill ta del av rör Bahnhofs webbhotellkunder mellan åren 2004 till 2006. Skatteverket uppger i en skrivelse till Bahnhof att de vill ta del av kunduppgifter som namn, adress, personnummer, datum för check-in och check-out, fakturerade belopp och samtliga domännamn.

– De vill ha information om alla som har någon form av hemsida. En blogg exempelvis, eller ett domännamn. Men vi vill inte lämna ut information om våra kunder över huvud taget. Det vill ingen operatör. Det är som att fråga Posten om de i detalj kan kartlägga vilka personer de skickar brev till. Det är oetiskt och ett lagbrott som vi ser det.

Hot om vite

Redan i våras skickade Skatteverket sin begäran till Bahnhof och den 17 oktober kom även ett hot om vite om totalt 500 000 kronor om Bahnhof inte lämnat ut de begärda uppgifterna.

”De begärda uppgifterna ska ha kommit in inom 21 dagar från det att ni fått del av detta vitesföreläggande", står det i brevet som aftonbladet.se har tagit del av.

Men Bahnhof tänker inte lämna ut de begärda uppgifterna.

– För oss är det otänkbart att lämna ut en massa uppgifter utan ett bra skäl. Nu kommer väl fallet gå vidare till Länsrätten för prövning, säger Jon Karlung.

Han säger att Bahnhof inte det enda företaget som Skatteverket har kontaktat för att få ut stora mängder kunduppgifter.

– Jag har pratat med vd:ar för två andra telebolag och de har också fått samma begäran. Det här är en fråga som rör ett stort antal operatörer men ingen vill ta upp frågan och därför har den inte ventilerats.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter