Få våldtäkter leder till åtal

NYHETER

1000 fall läggs ner redan hos polisen

Anmälda våldtäkter fortsätter att öka.

Men bara en femtedel av dem som når åklagare leder till åtal.

– Om inte männen döms kan de göra det igen och igen, säger våldtagna Caroline Malmberg Willfox, 22.

Foto: Caroline Malmberg Willfox våldtogs av två män. ”Det är otroligt hur tjejer ifrågasätts”, säger hon.

De senaste åren har runt 4 000 personer per år anmält att de blivit våldtagna. Det första kvartalet i år visar att anmälningarna fortsätter att öka – med 12 procent.

Ungefär 1 000 av dem når aldrig åklagare, utan läggs ned av polisen. Under de senaste tolv månaderna fram till och med juli har 3 082 våldtäktsfall behandlats av åklagare. 630 fall har lett till åtal, visar färsk statistik från riksåklagaren.

”Oroväckande”

– Jag tycker att det är mycket oroväckande att så få anmälningar leder till åtal. Det ger en signal om att det inte är så riskfyllt för gärningsmän att våldta kvinnor eftersom sannolikheten inte är så stor att de lagförs, säger Bengt Lindell, professor i processrätt vid Uppsala universitet.

Han säger att den vanligaste orsaken till att våldtäkter inte leder till åtal är att kvinnorna inte alltid vågar medverka i utredningen.

När ord står mot ord

– Det är viktigt att offren snabbt får ett målsägarbiträde så de får hjälp att orka vittna.

En annan orsak är att det kan saknas stödbevisning.

– Då ord står mot ord och det inte anses räcka. Det kan ge åklagarna kalla fötter så att de inte väcker åtal. Jag tycker det är viktigt att i sådana lägen kunna åtala gärningsmannen även utan stödbevisning. HD borde slå fast att kvinnans berättelse ska kunna vara nog, säger Bengt Lindell.

Caroline Malmberg Willfox, 22, överfölls och våldtogs av två män för två år sedan. Hon arbetar i dag med att föreläsa om våldtäkter och har skrivit en bok om sina erfarenheter.

Vill skärpa lagen

– Det är otroligt hur tjejerna blir ifrågasatta. Jag tror inte man blir det på samma sätt efter till exempel en misshandel.

Hon vill också skärpa lagen:

– Det är klart att man inte ska kunna döma någon som är oskyldig men ibland måste de som dömer också använda sunt förnuft. Männen får inte komma undan för lätt.

4 av 5 fall läggs ned av åklagare

Linda Hjertén, Karin Östman