Hur hamnade spermierna i hennes kropp?

Foto: NYBLIVEN MILJONÄR Bild ur förundersökningen mot den misstänkte tv-läkaren i rummet där våldtäkten ska ha skett. Nu har mannen sålt kliniken och tjänat åtta miljoner på affären.
NYHETER

Hur kunde läkarens sperma hamna i patientens slida?

Och de två spermafläckarna.

Hur kunde de ta sig till 23-åringens trosor?

Våldtäktsrättegången vid Malmö tingsrätt kommer att handla mycket om spermier. Om hur den åtalade tv-läkarens spermier kunde hitta vägen in i den unga kvinnans kropp.

Men rättegången vid Malmö tingsrätt handlar inte bara om en enskild kvinnas underliv.

Det handlar om så mycket mer.

Det handlar om tillit och förtroende.

Om trygghet.

Om den självklara rätten att låta sig sövas och överlämna sig till någon annan, i den absoluta förvissningen om att läkarrocken inte gör mig illa.

Inte utnyttjar mig.

Så det här våldtäktsmålet handlar också om rätten till sin integritet.

Och om läkaretik.

Kan jag alltid till hundra procent lita på en läkare?

Nekar till brott

Och vad tänker de tiotusen kvinnor som har behandlats av den nu åtalade 53-årige tv-läkaren i Malmö.

Går de runt och skriker: ”Vad fan kan han ha gjort med mig?”

Nu kommer den åtalade kirurgen in i sal fyra vid Malmö tingsrätt. Han har suttit i häktet sedan i slutet av juni och ser en aning grådaskig ut. Sammanbiten. Tillbakastruket gråsprängt hår, lite som Hacke Hackspett. Handklovar. Grå trimmad skepparkrans. Grå kostym och en ljusblå elegant sidenslips.

Åtalspunkterna läses upp och den kände läkaren förnekar brott. Formalia dras och rätten beslutar om stängda dörrar.

En chefs makt

Allmänhet och press reser sig och travar ut.

Och där jag blir sittande ute i korridoren, så tänker jag; att det här målet också handlar om auktoritet, om den blinda tron och rädslan för någon som man tror är starkare. Om en chefs förmåga och makt att hålla undan alla frågor. Allt ifrågasättande. Om ett jobbkollektiv som såg, hörde, anade och led. Som led alla helvetets kval, men som ändå inte tog steget och handlade.

Sköterskor har misstänkt

I förundersökningen berättar en kvinnlig anställd:

”Det är hemskt jobbigt när han befinner sig i ett annat rum med en patient. Då går vi som osaliga andar. Jag mår jättedåligt och vid flera tillfällen har jag önskat att jag skulle gå in och smälla upp dörren, men jag har aldrig vågat. I åratal har vi misstänkt något, att han förgripit sig på patienten. Jag har burit på en fruktansvärd skuld att jag inte har gjort något åt det.”

”Ja, men herregud, hur har man stått ut med det hela?”

I förundersökningsprotokollet kan man läsa att mycket på kliniken skett bakom stängda dörrar. Och mycket har handlat om sex. Om intimkirurgi, plastikkirurgi, om kvinnans yttre genetalier.

”Det var ett väldigt sexuellt intresse hos X.”

En läkare:

”Det har varit notoriskt att han skulle vara ensam med patienten. Och folk har ju gått omkring och mått dåligt av detta. Man har försökt skjuta det ifrån sig, men innerst inne har det ju gnagt en misstanke.”

Och dagen då klinikens vd berättade för personalen att deras chef har suttit häktad, misstänkt för grov våldtäkt, så var det ingen som blev förvånad.

”Det var knäpp tyst.”

En kunnig och rutinerad personal som anar det värsta, men än

då inte gör något.

Hur är det möjligt?

De anställda förklarar: Det var en blandning av rädsla och respekt.

Och så beskriver de den kände tv-läkaren som något av en Dr Jekyll och Mr Hyde. Man talar om ”management by fear”. Piska och smek. Om en ”osund” relation mellan chef och personal. Om sköterskor som tvingats med på kongresser: ”Det var fait accompli att det skulle delas rum med honom, gärna dubbelsäng.”

Generös man

Men man talar också om en stor generositet, om lyxiga utlandsresor och jacuzzibad. Om ett professionellt kunnande och en klinisk skicklighet.

Och vissa dagar kunde den berömde kirurgen komma in och ”lyfta en till skyarna”.

Oroad personal

Men kirurgens ”euforiska laddning” var också något som oroade personalen. Man hade lagt märke till ett mönster:

”Inför dagen då något är på väg att ske, då har han varit så där euforisk, glad, positiv och laddad”.

En sköterska i förundersökningsprotokollet:

”När jag såg honom så där uppjagad, rödbrusig och påverkad, så tänkte jag att det hade hänt något. Att han gjort något med henne som han inte borde, nåt sexuellt. Mina tankar gick ju så, att han har gett henne någonting för att förgripa sig på henne.”

Men så en dag vände allt.

En ung kvinna satte ner foten och välte hela det insnärjda lasset över ända.

Hon hade kommit till kliniken för att fixa till brösten, göra läpparna och städa bikinilinjen. Hon klädde av sig och lät kirurgen ta hand om henne.

En ung kvinna som dagen efter anmälde den kände läkaren för grov våldtäkt. Och som hade haft sinnesnärvaro nog att bege sig till Malmö universitetssjukhus och ta prover - innan doktorns spermier hade försvunnit.

En sköterska på kliniken säger:

”På något sätt blev vi glada. Kanske att det här var det sista nu, att hon var så modig att hon vågade göra det.”

Rädd för sin säkerhet

Hon säger också:

”Man är så rädd för sin egen säkerhet. Man är rädd för replessalier från honom.”

Rättegången vid Malmö tingsrätt kommer att pågå till och med fredag, kanske ännu längre.

Och nu gäller det för tv-läkaren att förklara varför hans spermier befann sig i patientens slida.

Ännu är det inte fastställt när dom faller. Men hur utslaget än blir, så väntar ett nytt liv för tv-läkaren. Under sin tid i häktet gjorde han affärer och sålde sin klinik till Akademikliniken i Stockholm.

Den åtalade tv-läkaren fick åtta miljoner för sitt livsverk.

Så här förklarar tv-läkaren fenomenet i förundersökningen

Morgonen den 3 maj hade han haft sex med sin fru och fått sperma på magen. Eftersom han under en tid hade haft problem med sin potens, så hade han börjat ge sig själv injektioner med testosteron. Och den här morgonen hade han gett sig själv en dunderdos, så stor att han fick ett jättestånd när han var på kliniken. In på toaletten för att onanera. Han tvättar sig om händerna, men kliar sig samtidigt på magen.

Och det är här någonstans som läkaren tror att han fick sin egen sperma på fingrarna. Det som alltså var kvar från morgonsexet med sin fru.

Och som han sedan förde in i den tjugotreåriga kvinnans ­slida