Hoppet sjunker i Burma

avMikael Stengård

NYHETER

Militärens våld har varit effektivt

Foto: AFP

Lördagen började lugnt i Burma efter de senaste dagarnas våldsamheter från militären.

Samtidigt växer hopplösheten hos den burmesiska befolkningen.

Foto: AP

Militärens våldsamma ingripande mot demonstranterna i Burma tycks ha gett resultat. Allt färre människor vågar sig ut på gatorna och hoppet om demokrati sjunker nu bland den burmesiska befolkningen.

I de två största städerna, Rangoon och Mandalay, rådde ett ödsligt lugnt med soldater och poliser utstationerade i varje hörn på lördagsförmiddagen, uppger vittnen för AP. Butiker, tehus och allmänna parker var stängda.

– Jag tror snart att hoppet är ute, säger en kvinna som deltog i torsdagens demonstrationer till AP.

”Munkarna gav oss mod”

Kvinnan berättar att det var munkarna som gav den civila befolkningen mod. Nu när militärjuntan effektiv har slagit ner protesterna och fängslat hundratals munkar är det inte många som vågar sig ut för att protestera.

Men allt hopp är ändå inte ute. Den internetlinje som legat nere sedan i fredags återupptogs på lördagen och den burmesiska befolkningen kan återigen ta kontakt med omvärlden.

Foton och videofilmer från protesterna och militärens reaktion som förmedlats av burmeser via internet har spelat en viktig roll för att få omvärlden att reagera på militärjuntans brutalitet.

Hoppas på politisk lösning

FN:s specielle sändebud, Ibrahim Gambari, anlände på lördagen i Burma för att försöka få till stånd en politisk lösning.

– Jag ser fram mot ett givande besök så att jag kan rapportera om framgångsrika förhandlingar på alla fronter, sa Gambari innan klev ombord på planet till Burma

Men enligt västerländska diplomater har hans schema planerats av den burmesiska regeringen och det är inte troligt att han får möta människor från den politiska oppositionen.

På lördagen varnade också FN:s matbiståndsorgan World Food Programme (WFP) för att matleveranser till den burmesiska befolkningen inte kommer fram. Enligt FN har militärjuntan stoppat mat som var avsedd för över 500 000 personer.