Hjältens julklapp – 35 000 kronor

NYHETER

För en vecka sedan fick hon Aftonbladets Svenska Hjältar-priset

Foto: HJÄLPER BARN I LETTLAND Under 15 år har Margit Rapp, 77, och hennes make Erik hjälpt utsatta. För en vecka sedan fick hon Svenska Hjältar-priset för sitt engagemang och på julafton kunde hon ta emot ytterligare 35 000 kronor ur Aftonbladets Olle Castelius hand. Infälld: Aftonbladets artikel från den 10 december.

FALUN. Även en hjälte kan behöva lite hjälp ibland.

Därför får Margit Rapp en extra julklapp i år.

– Trettiofemtusen kronor? Å vad bra, det räcker till färjebiljetter för tre lastbilar, säger hon.

Så typiskt av Margit Rapp, 77, att omedelbart tänka på hur pengarna kan användas för att göra livet lite mindre svårt att leva – för andra.

För en vecka sedan fick hon Sveriges finaste utmärkelse, Aftonbladets Svenska Hjältar-priset, för sitt stora engagemang för att hjälpa fattiga och utsatta barn i Lettland.

Har gjort 83 resor

Under de senaste 15 åren har hon och maken Erik Rapp, 80, kört till staden Rezekne i det fattigaste hörnet av Lettland med förnödenheter. 83 gånger.

Men det kostar pengar att hjälpa. Lastbilar, bensin, båtbiljetter, förnödenheter, boende. Varje konvoj går på närmare 100 000 kronor.

Trots att Faluborna varit generösa med att stoppa pengar i Margits bössa har det ibland varit svårt att få ihop så det räcker.

1956 skrev kapten Sixten Gemzell att han ”vid flera tillfällen bemärkt att tidningen satt sig i spetsen för insamling till personer vilka utan egen förskyllan råkat i olyckor av svårare beskaffenhet” och testamenterade aktier till Aftonbladet.

Brinner för barnhem

Gåvan blev Stiftelsen Sixten Gemzells fond, som tidningen förvaltar. Ur den fonden fick Margit Rapp i går 35 000 kronor att använda efter eget gottfinnande.

Framför allt är det barnhemmet Malta som ligger henne varmt om hjärtat. Med makarna Rapps hjälp har den lilla skolan blivit en av Lettlands finaste.

Är pensionär

– Men behoven är oändliga. De barn som har familjer berättar ibland om hur det inte finns mat på borden hemma.

Hur orkar ni, du och Erik är ju inte några ungdomar längre?

– Nu när jag är pensionär har jag bara det här att tänka på och det är nog inte mer än en och en halv heltidstjänst, säger Margit och ler.

Olle Castelius