”Jag tjänade tio miljoner”

Pokerproffs släpptes – förnekar insiderbrott

Pokerstjärnan Ken Lennaárd, 35, tjänade närmare tio miljoner kronor på aktieaffärer.

Polisen har avlyssnat fem telefonsamtal mellan honom och Cevianmannen – den huvudmisstänkte i insiderhärvan.

– Vi har rådfrågat varandra om affärer, men det kan väl alla vänner göra, säger Ken Lennaárd till Aftonbladet efter att ha släppts på fri fot.

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
PÅ FRI FOT Pokerexperten Ken Lennaárd är på fri fot efter att ha förhörts av polisen. Han är fortfarande misstänkt för grovt insiderbrott. ”Vi pratade affärer då och då”, säger han om sina kontakter med Cevianmannen, som tros ha en nyckelroll i härvan.

För bara några dagar sedan var Ken Lennaárd en hyllad pokerstjärna – expertkommentator i tv, skrev pokerkrönikor och reste världen runt på pokertävlingar.

När Aftonbladet träffar honom är han sliten efter tre dagar i en cell, anhållen för grovt insiderbrott. En misstanke som fortfarande kvarstår.

Förhörd

– Vi har släppt honom, det föreligger ingen risk att han förstör utredningen på fri fot, säger åklagare Robert Engstedt.

Polisen har i två förhör frågat ut honom om kontakterna med barndomsvännen, Cevianmannen, som misstänks ha haft en nyckelroll i insiderhärvan.

2005 gjorde han stora aktieköp i Electrolux – bolaget där en av de misstänkta i härvan har jobbat.

Tjänade 10 miljoner

Electroluxmannen tros bland annat i år ha lämnat insidertips om bolagets kommande bokslutsrapport till Cevianmannen.

– Mina affärer 2005 gick väldigt bra och de uppgifterna finns med i min deklaration, säger Lennaárd.

Det året tjänade han cirka 4 miljoner på aktieaffärer. 2006, som han ännu inte deklarerat, tror Lennaárd att han kan ha tjänat runt tre miljoner. Han uppskattar att han totalt kan ha tjänat runt tio miljoner på sina aktieaffärer de senaste åren.

Men Lennaárd förnekar att han gjort några insideraffärer. Han är mycket kritisk mot att han frihetsberövats och anser inte att några bevis mot honom har presenterats.

– Det var en liten fyllecell med gula fläckar på väggarna. Jag hoppades att det var snorlobbor för det var det trevligaste jag kunde tänka mig.

”Kan väl alla vänner”

Lennaárd berättar att han gjort aktieaffärer för stora summor och att han diskuterat några av dessa affärer med Cevianmannen.

De träffades för över 20 år sedan på en schackklubb.

Under våren har polisen telefonavlyssnat fem av vännernas samtal.

– Vi har pratat affärer nån gång om hur det går i oljebranschen och så. Då och då har vi också rådfrågat varandra om affärer. Men det kan väl alla vänner göra, säger Lennaárd.

I några av de avlyssnade samtalen talar männen om en speciell aktie och använder ibland uttryck som utredarna inte förstår.

– Vi pratar ibland i koder. Men det är inget konstigt med det, det kan handla om att man står någonstans där man inte kan prata öppet, säger Lennaárd.

Tror på något – går ”all in”

Han säger att han tillämpar samma spelteori både när det gäller aktieaffärer och pokerspel.

– Om jag tror på nåt, så går jag ”all in”.

– Många i finansbranschen är även intresserade av poker. När jag går ut på Stureplan är det många finanskillar som vill att jag ska berätta pokerhistorier till champagnen.

Totalt är nu sju personer misstänkta för brott i den stora insiderhärvan.

I går eftermiddag häktades en annan av Cevianmannens vänner, kallad Carnegiemannen, i Stockholms tingsrätt.

Sju personer fast i den största insiderhärvan någonsin

Tidigare artiklar

Richard Aschberg, Claes Petersson