Huckabee ikapp Giuliani

Foto: GUILIANI TAPPAR Den kristna högerns favorit, förre guvernören och baptistpastorn, Mike Huckabee är i delad ledning i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat.
NYHETER

Han är den kristna högerns drömkandidat och rusar uppåt i alla opinionsmätningar.

Nu tror flera bedömare att den förre guvernören och baptistpastorn Mike Huckabee, 52, blir republikanernas presidentkandidat.

Med bara tre veckor kvar till de första primärvalen hårdnar kampen om vem som ska bli republikanernas presidentkandidat.

New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani, som tidigare haft ett kraftigt övertag i alla nationella opinionsmätningar, tappar stöd och utmanas nu på allvar av den djupt religiöse Arkansas-guvernören Mike Huckabee.

Delad ledning

Huckabee, som tidigare ansågs i det närmaste chanslös, har ökat sitt väljarstöd från fem till 22 procentenheter på bara två månader enligt de senaste mätningarna. Han leder dessutom i de viktiga tidiga primärvalsstaterna Iowa och South Carolina.

Giuliani får stöd av 24 procent nationellt, en ledning som ligger inom den statistiska felmarginalen, och trenden är fortsatt vikande.

Huckabees starka stöd kommer främst från evangeliska kristna som under hela valrörelsen har letat efter en kandidat som fullt ut delar deras värderingar.

"Kristen ledare"

Den 52-årige Arkansas-guvernören är en stenhård motståndare till abort och skärpta vapenlagar och använder flitigt sin gudstro som ett argument i valrörelsen, där han beskriver sig själv som en ”kristen ledare”.

Han har också sagt att han tvivlar på evolutionsteorin och gärna ser att alternativa förklaringar lärs ut i amerikanska skolor.

Men Mike Huckabee utsätts nu också för en intensivare granskning än tidigare.

Ville isolera hiv-sjuka

Han har fått hård kritik för ett uttalande 1992 om att hiv-sjuka borde ”isoleras”. Huckabees politiska motståndare har också pekat på att han under sin tid som guvernör stödde frisläppandet av en dömd våldtäktsman som senare mördade en kvinna.

Att Huckabee ändå stadigt ökar sitt väljarstöd beror enligt många bedömare på hans humor och varma personlighet.

Upplevs som äkta

Enligt flera opinionsmätningar upplevs Huckabee som mest äkta bland de konservativa kandidaterna.

Han anses också ägna minst tid åt att attackera politiska motståndare.

Eller som Huckabee själv valt att uttrycka det under valrörelsen:

- Jag är konservativ, men jag är inte arg.

Mike Huckabee

Foto: Mike Huckabee

Ålder: 52.

Karriär: Pastor i en baptistkyrka, guvernör i Arkansas mellan 1996 och 2007.

Kommentar: Har gått överraskande starkt den sista månaden och kan utmana på allvar. Hyllats för sin humor och karisma, men också kritiserats för att lägga för mycket vikt vid sin tro.

Sagt om...

...abort:

– Jag är ”pro-life” för att jag tror att liv börjar vid befruktning. Jag tycker att vi ska göra allt vi kan för att skydda liv, eftersom det är det centrala i vad som gör oss unika som amerikaner.

...Irak:

– Vi måste förstå att det här faktiskt är det tredje världskriget. Till skillnad mot de andra världskrigen som vi har utkämpat, är det här det vi inte har råd att förlora.

...klimatförändringen:

– Vi borde röra oss mot energikällor som inte har någon växthuseffekt i en mycket högre takt.

ARTIKELN HANDLAR OM