Snart kan din tröja larma 112

NYHETER

Jönköpingsforskare utvecklar intelligenta kläder

1 av 2 | Foto: Framtidens kläder? Den här dräkten registrerar andning, hjärtslag, svettningar och temperatur.

En undertröja som signalerar till den hjärtsjuke att det är dags att ta sin medicin.

En skjorta som larmar 112 när hjärtinfarkten är ett faktum.

Snart kan de intelligenta kläderna vara verklighet, enligt forskare på Högskolan i Jönköping.

En forskargrupp vid Högskolan i Jönköping arbetar med att ta fram intelligenta kläder. Tanken är att olika typer av elektronik inbyggda i klädesplagg ska kunna förbättra människors liv och hälsa.

– Vi blir fler och fler äldre i samhället. År 2020 kommer 25 procent av Europas invånare att vara 60 år gamla. Och ändå vill man leva aktivt. Vi tror att det finns behov av monitoringssystem inbyggt i kläderna, säger Peter Leisner, professor i inbyggda system på Högskolan i Jönköping.

Larmar 112

Han tänker sig att det i framtiden kan finnas undertröjor som varnar sin bärare när hjärtat börjar bli överbelastat, och som kan larma sjukvården eller 112 när hjärtinfarkten slår till.

– Sedan kan information om tidigare tillstånd lagras automatiskt i patientens journal, säger Peter Leisner.

En annan patientgrupp som kan dra nytta av framtidens kläder är epileptiker.

– Där finns också risk för att folk kollapsar. Om kläderna ger en signal kanske patienten hinner ta sin medicin och förhindra attacken, säger Peter Leisner.

Arbetar med tålighet

Forskarna tänker sig också sensorer i knäskydd eller skosulor, som varnar sin bärare eller personal när belastningen blir ojämn att personen håller på att ramla.

– Fallolyckor kostar så mycket när de väl har hänt. Det man vill är att förhindra dem, säger Lars Birging, utvecklingschef på Högskolan i Jönköping.

Men ännu återstår några år innan de intelligenta kläderna kan finnas i affärerna. Peter Leisner gissar att de enklaste plaggen kan vara färdiga för demonstration om två år och ute i affärerna om fem.

Just nu arbetar forskargruppen i Jönköping med plaggens tålighet. Det gäller att kläderna tål svett, temperaturförändringar, tvätt i tvättmaskin och elektromagnetiska störningar, till exempel från mobiltelefoner. Och det gäller att elektroniken är helt pålitlig, trots yttre påfrestningar.