Höga vattenflöden på västkusten

avEric Thorsson

NYHETER

Ovädret som nu befinner sig över Storbrittannien och Nordsjön kommer komma in över västkusten under dagen. SMHI varnar nu för högt vattenstånd i havet längs västkusten.

Foto: Paul Ellis/ AFP
I England har stormen orsakat översvämningar. Nu är den på väg in över Sverige. I eftermiddag ska kulmen nås och nu varnar SMHI för högt vattenstånd i havet.

Varningen är en så kallad klass 2-varning, vilket innebär att vädret kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Framförallt gäller varningen Hallandskusten, där vattnet kan stiga mer än en meter över genomsnittet. Även ner mot norra Skånes kust kan havet komma att stiga ordentligt.

Vid lunchtid på fredagen hade det börjat blåsa ordentligt ute vid kustbandet.

– Vindarna kommer att öka på mer och mer på västkusten. Vi har redan haft stormbyar, bland annat på Väderöarna där vi har mätt vindbyar på 29 meter per sekund, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

Håller i sig till lördag natt

I kväll och i natt väntas också temperaturen falla ner under minussträcket. I kombination med regnskurar som väntas under eftermiddagen och kvällen kan det därför bli riktigt halt på de västsvenska vägarna i kväll och i natt.

De hårda vindarna väntas enligt SMHI inte mattas av förrän under natten till lördagen.