”Det är roligt att laga vego”

NYHETER

Köttätare vallfärdar för att äta Emma Kolbacks veganmat på Hagabion. Nu avslöjar hon sina knep i en kokbok.

Foto: Emma Kolback har skrivit en vegansk kokbok utan pekpinnar och moralkakor. Hon är en av Göteborgs mest omtyckta vegankockar.

”Bara sallad?” Veganmaten dras med ett dåligt rykte, kanske för att den ofta tillagats av hälsofreaks, new-ageare eller proggare.

– Jag tror att många ätit vegansk mat som inte är god, säger Emma.

Men även de som konsekvent grönsaksvägrat brukar ändra sig när de ätit Emmas mat.

Lunchbuffén på Hagabion har under hennes två år i köket blivit så populär att folk ibland får vända i dörren. Stammisarna är en salig blandning av unga djuraktivister, professorer från Chalmers, kontorsråttor och pensionärer.

– Det roligaste är de som kommer och äter och inte förstått att det inte är kött i maten.

Det är inte sällan en hel portion vegan-lasagne slinker ner utan misstanke.

I nyss utgivna kokboken ”Guld av grönt” delar Emma med sig av recept på bland annat vegansk skagen, fiskefrikadeller och kaprisbiffarna som är hennes egna favorit.

Det är ordentlig, tung och proteinrik mat, som kött, säger hon utan att häda.

– Jag är inte vegetarian ens. Det är bara det att det är så mycket roligare att laga veganskt.

Fakta

Låter det gott? Prova lunchen på Hagabion!

Louise Jacobson